THE TELEGRAPH

Naučnici sa Univerziteta u Oxfordu pripremaju se za brzu proizvodnju novih verzija svog cjepiva u borbi protiv zaraznijih sojeva covida-19 otkrivenih u Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu, izvijestio je britanski list Telegraph u srijedu.

Tim koji stoji iza cjepiva Oxforda i AstraZenece provodi studije izvodljivosti kako bi prilagodio tehnologiju za proizvodnju novih verzija cjepiva, objavio je list pozivajući se na potvrdu Univerziteta u Oxfordu.

Naučnici procjenjuju koliko brzo bi mogli prilagoditi cjepivo utemeljeno na ChAdOx (“Chimpanzin adenovirus Oxford jedan”), navodi se u izvještaju.

Glasnogovornik Oxforda rekao je da univerzitet pažljivo procjenjuje učinak novih inačica virusa na imunitet koji daje cjepivo kao i da procjenjuje postupke nužne za brzi razvoj prilagođenog cjepiva protiv covida-19 u slučaju potrebe.

Nedavni laboratorijski testovi pokazali su da cjepivo Pfizera i BioNTecha vjerovatno djeluje protiv britanskog soja koji se širi svijetom.

BioNTech je priopćio da planira objaviti detaljniju analizu vjerovatnog učinka svog cjepiva na južnoafričku inačicu koronavirusa u roku od nekoliko dana.

AstraZeneca, Moderna i CureVac također provjeravaju pružaju li njihova cjepiva zaštitu protiv zaraznijih sojeva.