SVE SAME NEPOZNANICE

Naučnici jednostavno ne znaju još da li vakcina utiče na plodnost, ali to ne znači da je suštinski opasna za one koji bi da zatrudne.

"Kontroverzna" 132. strana izvještaja o Pfizer vakcini, koja je izazvala veliku pometnju u javnosti, a navodno se tiče neplodnosti, zapravo ne postoji.

Ta navodna stranica koja kruži po internetu, a budi sumnju u sigurnost vakcine kompanija Pfizer i Biontech - ustvari je screenshot iz vodiča Britanske Regulatorne agencije za lijekove i medicinska sredstva (MHRA).

Upozorenja koja kažu da Pfizerova vakcina izaziva neplodnost i posljedice na novorođenče zbog genetskih manipulacija - nisu tačna, pišu na "QZ.com". Jednostavno, nema dokaza koji mogu da potkrijepe ove tvrdnje, a i Facebook je označio najmanje jednu od ovih objava kao dezinformaciju, javlja Nova.rs.

Također, ovaj portal prenosi i da screenshot iz vodiča nije netačan, već samo ističe da su potrebna dalja istraživanja i da je mnogo nepoznanica u vezi s vakcinama protiv korone, uprkos tome što su mnoge vlade dale dozvolu za njihovo korištenje.
 

Šta MHRA zapravo kaže o vakcinama i neplodnosti


MHRA navodi da dugoročni efekti Pfizerove vakcine protiv korone na trudnoću i plodnost nisu obimno izučavani. Taj vodič preporučuje da zdravstveni radnici provjere da osoba koju vakcinišu nije trudna, kao i da ne planira da zatrudni dva mjeseca nakon što primi drugu dozu vakcine. I to nije zato što se sumnja da je vakcina opasna, nego zato što jednostavno nema dovoljno dokaza da je vakcina sasvim sigurna.

Također, navodi se da iz istog razloga dojilje ne treba da prime vakcinu budući da se ne zna da li se vakcina može lučiti u majčino mlijeko, kao i kako utiče na djecu.

Dakle, naučnici jednostavno ne znaju još da li vakcina utiče na plodnost, ali to ne znači da je suštinski opasna za one koji bi da zatrudne.
 

Tek slijede istraživanja o uticaju vakcine na trudnoću


Također, iz Pfizera su ranije napomenuli da ne žele da vakcine testiraju na trudnicama, prije svega jer je generalno neetički uvoditi trudnice u bilo koja naučna ispitivanja. Iz ove kompanije su tražili od svih volonterki da prvo urade test na trudnoću, pa ako je bio pozitivan, bilo im je zabranjeno da sudjeluju u testiranju vakcine.

Ipak, 23 žene su zatrudnjele tokom ispitivanja, 12 njih je primilo vakcinu, a 11 placebo. Dvije su imale spontani pobačaj, ali obje te žene su primile placebo, a ne vakcinu. I poslije svega toga tih 12 žena koje su sticajem okolnosti primile vakcinu tokom trudnoće nije dovoljno da naučnici zaključe da li je vakcina sigurna za trudnice ili ne.

Pfizer i Biontech planiraju da u budućnosti rade istraživanja koja će pokazati kako vakcina djeluje na trudnice. Do sada za to nije bilo vremena jer je fokus bio na tome da se vakcina što prije odobri za najširu upotrebu kao zaštita od korone, a za druga pitanja i dugoročne efekte vakcine tek slijede ispitivanja.