Kada god smo razmišljali o razlozima zašto bi baš montažne kuće bile naš izbor, samo pitanje koje se nameće je dugovječnost istih. Svakako nam je cilj, kada ulazimo u neku veliku investiciju kakva je rješavanje pitanja krova nad glavom, da se dobro upoznamo sa svim aspektima koji nam dolaze u sklopu sa cjelokupnom idejom. Jedna od vječitih nedoumica vezanih za montažne kuće je svakako njen vijek trajanja i istrajnost koja ide sa godinama.

Elem, činjenica je da se montažne kuće prave od laganih materijala, a ljudima sa našeg podneblja koji su naviknuti na ciglu i blok, ovo svakako ne uliva povjerenje. Rasprostranjena je priča kako se vremenom montažne kuće raspadaju same od sebe i kako se elementi sklapanja urušavaju. Međutim, to nije tačno. Istina je da se kao materijali gradnje koriste drvo i gips kao osnova ali to nikako ne znači da je stabilnost u nedostatku. Novim tehnologijama proizvodnje, ustaljenim proizvodnim procedurama kao i profesionalnim i obučenim ljudstvom sam proces stvaranja montažne kuće je doveden do savršenstva. Tako i ne čudi što se za konačan proizvod nude garancije koje u mnogome prevazilaze garantne rokove ustaljene kod klasične gradnje. 
Garancija za montažne kuće i do 100 godina
Proizvođač je siguran u materijal koji se koristi tokom izgradnje, projektni plan je usaglašen sa arhitektom, a sama montaža dobro poznata praksa, tako da mjesta za greške nema. Orjentaciono, garancija na samu konstrukciju, njenu dugovječnost i stabilnost može biti i do 100 godina. Ostale rokove prate garancije proizvođača pojedinih dijelova (crijepa, vodovodnih i elektro instalacija, stolarije...) a ono što zavrjeđuje našu pažnju je svakako elastičnost same gradnje. Naime, kako se u spajanju elemenata koriste ploče koje su već fabrički obrađenje, cjelokupna konstrukcija ima veću otpornost na podrhtavanja tla kao i na zemljotrese.  Time dobijamo karakteristiku montažne kuće koja nije zanemarljiva na ovom našem podneblju prepunom klizišta i trustnih regiona.
Montažne kuće su u svijetu postale hit a sami načini nastajanja su se razvili jako brzo te se sada konstrukcijski nude proizvodi koje do prije nekoliko godina rijetko ko je htio da se usudi da napravi. Zapadni svijet je zbog mnogih prednosti koje nosi ovakav vid stanovanja sa sobom, skoro pa u potpunosti podredio montažnoj gradnji. Proračunato vrijeme koje se jedna kuća koristi, bilo montaćna bilo čvrsto građena, je period koji se kreće od 30 pa do 50 god. Kako nam stil života postaje dinamičniji, rijetki su planovi koji podrazumijevaju izgradnju kuće za unučiće, a smatra se besmislenim dozvoliti velika ulaganja u nešto što ipak  ima ograničen rok za naše korištenje. Tu su montažni objekti našli soje mjesto. Značajno jeftinija granja, brzo vrijeme do useljenja, bez velikih ulaganja u dugom nizu godina, a arhitektonski su nam dozvoljene sve prednosti savremene gradnje. Zabluda je da se montažne kuće grade samo u jednom nivou. Svjedoci smo da se isto tako uspješno prave i višespratnice koje odoljevaju zubu vremena jednako postojano kao i svaka druga građevina. Uzevši sve u obzir, ipak ostaje na vama da sami odlučite hoće li ipak montažne kuće biti stil gradnje za koji se treba odlučiti. Pogledajte i okvirne cene montažnih kuća.