Bambus je antialergijski, ekološki proizvod, a ujedno je i izdržljiviji od većine drvenih podova. Postaje sve popularniji među arhitektima i dizajnerima unutrašnjeg uređenja.

Zašto bambus?

Pod je jedini dio Vašeg doma sa kojim ćete dolaziti u kontakt skoro svakog trenutka svakog dana. Iako je izgled važan, također je važan i osjet dodira. Parketi od bambusa imaju poseban prirodni sjaj koji običan parket ne može dočarati.

Parketi od bambusa postaju sve popularniji u interijerskim rješenjima arhitekata, dizajnera unutrašnjeg uređenja i vlasnika stanova odnosno kuća zbog toga što je bambusov parket izuzetno lagan, a ujedno i izdržljiv (30% tvrđi od najčešće korištenog hrastovog parketa), te posjeduje unikatne teksture i boje.

Iako ce mnogi pomisliti kako je bambus drvo, bambus ustvari spada u porodicu trava i jedan je od najbrže rastućih vrsta na svijetu. Bambus se obnavlja nevjerojatno brzo, dostižući punu visinu već za 5-6 godina, čineći ga zaista održivim resursom. Na svijetu postoji više od 1000 vrsta bambusa. Takva raznolikost čini ga prilagodljivim na različite uslove. Može se upotrijebiti već za 3-5 godina, dok drvetu treba najčešće 20-30 godina da izraste.

U prilog njegovoj izdržljivosti ide činjenica da je bambus opstao unatoč atomskoj bombi bačenoj na Hirošimu 1945 i bio prva biljka korištena u ozelenjavanju nakon eksplozije. Bambus je važan element u postizanju ravnoteže između kiseonika i CO2 u atmosferi jer generiše više kiseonika nego ekvivalentan broj drveća.

Bambus je antialergijski, ekološki proizvod, a ujedno je i izdržljiviji od većine drvenih podova. Koliko god je ovaj proizvod izuzetnih karakteristika, zadivit će Vas već sam pogled na bambusov pod. Uočićete kvalitetu, toplinu i osjećaj koji će za Vas stvoriti bambus sam po sebi.