LJEPOTA U BROJKAMA

Može li se vaša ljepota mjeriti u brojkama? Čini se da može i broj besprijekorne ljepote iznosi otprilike 1.6.

"Zlatni omjer" ili matematički zlatni rez (o kojem smo učili u srednjoj školi) govori o odnosu dva omjera: veći dio prema manjem odnosi se jednako kao cjelina prema većem dijelu.

Vjerovatno ste upravo zbunjeni, ali važno je ustvari da se radi o matematičkoj formuli ljepote - algoritmu simetrije koji će izračunati ljepotu prema našoj percepciji privlačnosti.

Čitali smo ovih dana kako je najljepša žena na svijetu tako Jodie Comer, a slijede je zvijezda Zendaya te na trećem mjestu model Bella Hadid.

Comer ima 29 godina i svojom odličnom glumom nas zabavlja u seriji "Killing Eve". Njene oči, obrve, nos, usta i brada te oblik lica zadovoljavaju 94.5 posto zlatnog omjera Phi-a ljepote.

Kako izračunati koliko ste lijepi

Ova tehnika nije ništa novo, koristi se od davnina kako bi se izmjerila fizička ljepota.

Naučnici su od tada usvojili ovu matematičku formulu kako bi objasnili šta čini osobu lijepom. Dužina i širina nečijeg lica se prvo mjeri te se rezultat dijeli. Prema ovom zlatnom omjeru, idealan rezultat je 1.6.

Prvo je potrebno izmjeriti širinu i dužinu lica radi podataka o simetriji, od brade do ruba kose, a širinu izmjerite na najizbočenijem dijelu lica, a to su vjerovatno jagodice. Potom je potrebno podijeliti dužinu sa širinom. Idealan rezultat je 1.6, što znači da je lice predivne osobe oko jedan i po puta duže nego šire.

Mjerenje se dalje radi po segmentima: od čela (rub kose) do tačke na nosu između očiju, od te točke do ruba nosa te od ruba nosa do završetka brade. Osoba se smatra ljepšom ako su brojke jednake.

Tada se pažnja posvećuje simetriji i proporciji lica, a kako biste prema ovom zlatnom omjeru bili proglašeni lijepim, dužina uha mora biti jednaka dužini nosa, a dužina oka bi trebala biti jednaka razmaku između očiju.

Dakle, korištenjem ovih mjera se definira idealna ljepota prema jednakim proporcijama i kolika su odstupanja od zadanih okvira.

Kako izgleda lista ljepotica

Listu najljepših je napravio dr. Julian De Silva, plastični hirurg u Londonu kako bi pokazao da tehnika djeluje, piše Daily Mail.

Navodi kako je Jodie "čista" pobjednica kada se svi elementi uzmu u obzir.

- Imala je najbolje pozicioniran nos i usta s uspjehom od čak 98,7 posto što je tamo malo do besprijekornog oblika lica – kazao je dr. Julian de Salivan.

Ovako izgleda lista od 10 najljepših žena svijeta:

1. Jodie Comer - 94,52 posto

2. Zendaya - 94,37 posto

3. Bella Hadid - 94,35 posto

4. Beyoncé - 92,44 posto

5. Ariana Grande - 91,81 posto

6. Taylor Swift - 91,64 posto

7. Jourdan Dunn - 91,39 posto

8. Kim Kardashian - 91,28 posto

9. Deepika Padukone 91,22 posto

10. HoYeon Jung - 89,3 posto

Izvor: Faktor/Daily Mail