JESTE LI ZNALI

Jesen je vrijeme kada s lakših mirisa prelazimo na one teže.

Ako ste poželjeli ponovo posegnuti za omiljenim prošlogodišnjim mirisom koji je posljednjih mjeseci stajao zanemaren na polici, vjerovatno ste se zapitali - koliki je zapravo rok trajanja parfema?

Stručnjaci navode kako parfemi obično mogu trajati puno duže od drugih kozmetičkih proizvoda, a njihova trajnost zavisi od nekoliko faktora.

Može li parfemu isteći rok trajanja?

Zavisno od toga koliko često i intenzivno nanosimo parfem, bočica ovih skupocjenih aroma može potrajati jako dugo, no koliko god se trudile da budete štedljive s dragocjenim kapljicama, morate znati da i parfemi imaju rok trajanja.

Nakon što je parfem otvoren, vremenom će mu rok trajanja isteći, no dobro je znati da otvoreni parfem u prosjeku može trajati oko dvije godine. Njegov rok ne zavisi isključivo o proizvodnji nego i o tome gdje ga držite.

Kako bi parfem trajao što duže, bitno je čuvati ga na mračnom i svježem mjestu, daleko od sunca i topline, jer će u protivnom brže ishlapiti ili oksidirati.

- Citrusi, voćne i zelene note, te pačuli su najosjetljiviji na oksidaciju – tvrde stručnjaci za mirisne note.

Najbolji način da provjerite je li parfemu prošao rok trajanja je da ga stavite na komadić papira i tako provjerite osećate li neku promjenu note, ali i boju - ako izgleda tamnije ili je žućkast, najvjerovatnije je oksidirao.

Koliko može trajati neotvorena bočica parfema?

Nema definisanih pravila: neotvorena bočica parfema može trajati godinama, zavisno od samog parfema, ali i načina skladištenja. Svaki kozmetički proizvod ima svoj zvanični rok trajanja, koji možete provjeriti i na web stranicama pomoću serijskog broja otisnutog na svakom proizvodu.

Kako produžiti rok trajanja parfema?

Kisik, svjetlost i toplote neprijatelji su parfema, pa ih trebate čuvati daleko od prozora i izvora toplote, a optimalno je u frižideru.

Neki parfemi traju duže

Neki parfemi i arome imaju duži vijek trajanja: začini, drvenaste note i vanila obično traju duže. Također, parfemi s bogatijom bazom su otporniji na oksidaciju, pa imaju duži rok trajanja.

Šta će se dogoditi ako koristimo parfem nakon isteka roka?

Najčešće - ništa, osim što možete primijetiti da miriše drugačije. Vrlo rijetko može se dogoditi da osoba dobije neku reakciju na koži zbog oksidiranih sastojaka.

Izvor: Faktor