Iako možda zvuči pomalo čudno, frizura i odjeća nadopunjuju se kako bi zajedno stvorile uravnotežen, gotovo harmoničan izgled. Ovisno o odjeći koju nosite, trebali biste razmisliti o odabiru odgovarajuće frizure za svoj izgled.

Ovo je pravilo na snazi još od viktorijanskog doba, a u današnjem dobu posebice je važno znati kako iskombinirati pravu frizuru s odjećom kako biste uravnotežili svoj izgled. Kada je riječ o pronalasku prave frizure, morate uzeti u obzir događaj na kojemu se pojavljujete, oblik vašeg lica, šminku i, najvažnije, odjeću.

U kombiniranju prave frizure s određenom odjećom pomoći će vam nekoliko osnovnih pravila koja bi se trebala poštovati. Prvo od njih svakako je već dobro poznata uzrečica 'manje je više', no morate biti svjesni da jednostavnost ne mora nužno značiti dosadno i prosto, već jednostavno za održavanje i kombiniranje.

Prije svega, ispravan način je prvo odabrati odjeću koju ćete nositi, a tek potom i pripadajuću frizuru. Bez ikakve sumnje, odjeću odabirete sukladno prilici, pa je kao dnevnu varijantu najbolje odabrati nešto ugodniju i ležerniju odjeću, dok je za službena događanja obavezno poštovati dress code, odnosno odabrati nešto formalniju varijantu.

Obratite pozornost na ravnotežu vašeg izgleda. Harmonija je ključna riječ kada frizuru želite ukomponirati s odjećom. Napadnija odjeća tako zahtjeva jednostavniju, diskretniju frizuru, a imajući na umu da frizura mora održavati ravnotežu vašeg stila, zalizana frizura ili pundža u ovom vam slučaju itekako može poslužiti. Primjerice, ako nosite jaknu ili majicu s visokim ovratnikom, najbolje je odabrati klasični visoki rep ili pundžu.


Ako ste odabrali odjeću s volumenom u gornjem dijelu tijela, primjerice haljinu ili vestu s naborima ili pojačanim ramenima, najbolja stvar koju možete napraviti jest skupiti kosu u neki oblik pundže, no oko iste se nemojte previše truditi, pa neka izgleda kao da ste je napravili na brzinu, malo raščupano i mladenački, čime ćete postići elegantniji, ali ne i uštogljeni izgled. S druge strane, ako je haljina jednostavnija, bez ikakvih 'pojačanja', možete si dozvoliti urednije sakupljenu kosu.


Još jedna veoma važna stvar jest da nikada ne smijete odabrati previše kompliciranu frizuru s casual, jednostavnijom odjećom. Takva vam odjeća dopušta da se malo opustite, potiče na raspuštanje kose u nešto suptilniju frizuru. Osim toga, ako imate osjećaj da izgledate suviše jednostavno, svoj izgled možete nadopuniti modnim dodacima.

Ako preferirate nešto jednostavniju, pa čak i sportsku odjeću, vjerojatno niste tip osobe koja previše pažnje pridodaje detaljima svog izgleda. No, trebali biste znati da je takvo nahođenje najbolji način za prikrivanje vaših predivnih kvaliteta, umjesto da ih naglasite. Možete eksperimentirati s raznim stilovima frizura bez da gubite svoju ženstvenost. Budite odvažni i poigrajte se sa svojom kosom. Primjerice, ako nosite casual odjeću sa sakoom, pobrinite se da kosa bude sjajna i zdrava, a za njezino oblikovanje upotrijebite svoju maštu. Možete isprobati mekane kovrče ili ravnu frizuru s razdjeljkom sa strane, što će kosi dati slobodu pokreta.


Klonite se rutine! Najbolje bi bilo uvijek isprobavati nešto novo, naravno u skladu s onim što nosite. Postoji toliko različitih stilova koje možete usvojiti, samo trebate hrabrosti, vremena, strpljenja i neke osnovne vještine i proizvode za oblikovanje kose. Često se dogodi da ostanemo vjerni jednom stilu frizure, bez obzira na ono što nosimo. Nemojte se bojati eksperimentirati, jer odanošću samo jednom stilu s vremenom vaš izgled postaje dosadnjikav.


Vjerojatno najteža i najproblematičnija situacija je ona u kojoj morate prihvatiti nešto elegantniji stil. Tada u obzir uzmite stil haljine koju ćete za tu priliku nositi, ali i vaš vrat! Naime, ako imate jednostavniju haljinu, imate mogućnost odabrati s pundžom ili općenito frizurom koju karakterizira sakupljena kosa, a ako haljina izgleda više sofisticirano, elegantna frizura bez ukrasa najbolji je izbor. Ako, s druge strane, nosite haljinu bez naramenica, možete odabrati raspuštenu kosu koja pada preko ramena, bilo da je potpuno ravna ili s kovrčama.

Kao što smo prethodno napomenuli, stil haljine važan je u odabiru frizure. Tako, ako nosite vintage ili retro haljinu, morat ćete odabrati i retro frizuru. Bilo da želite lokne, kovrče ili retro pundže, balansiranje i jednostavnost dva su pojma koja pri tom svakako morate imati na umu.