Cijelo vrijeme živimo u zabludi

Ako ste počeli primjećivati sve više sijedih vlasi koje vas postaruju, jedino što trebate učiniti da biste spriječili pojavu novih jest – opustiti se.

Većina ljudi počne sijedjeti oko 30. godine života, a do 50. bi oko polovine glave trebalo biti prekriveno sijedim vlasima. Neke bolesti, poput dijabetesa, anemije i poremećaja rada štitne žlijezde, mogu taj proces požuriti, a veliku ulogu igra i genetika. No, ono na što možemo utjecati ipak je najveći uzročnik sijede kose.

Kortizol ubija pigment

Naime, znanstvenici su otkrili da za sijedu kosu nije krivo starenje, već previše stresa. Stanice zadužene za proizvodnju pigmenta koji daje boju našoj kosi, nestaju kada je tijelo previše izloženo djelovanju kortizola, hormona stresa, pokazalo je istraživanje provedeno na miševima.
Tako je upravo dokazano da boja dlake “presušuje” onoga trenutka kada ste najviše izloženi stresu. Na žalost onih koji su već posijedjeli, stanice koje stvaraju pigment ne mogu se regenerirati, tako da kosa ostaje vječno sijeda. No, oni koji još uvijek imaju svoju prirodnu boju, znaju što im je činiti.

Pripazite i na prehranu!

Prerano sijeđenje povezano je i s nedostatkom vitamina B12 u tijelu. Jedite više ribe kao što su losos, sardine i tuna te povećajte konzumaciju mliječnih proizvoda. Meso kao što su govedina i janjetina također stvaraju spomenuti vitamin, a dobre su i iznutrice, osobito životinjska jetra.