POTREBNO JE: 1 šolja brašna, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1/2 kašičice praška za pecivo, prstohvat soli, 120 g putera, 1 šolja šećera, 1 jaje, 1/2 kašičice vanile, 1/2 šolje kisele pavlake, 1 1/2 šolje naseckanih jagoda.

ZA FIL: 120 g krem sira, 60 g putera na sobnoj temperaturi, 220 g šećera u prahu, 1/2 kašičice vanile.
PRIPREMA: Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj činiji, umutite omekšali puter sa šećerom, pa dodajte jaje i vanilum i nastavite da mutite. Zatim dodajte i kiselu pavlaku, pa dobro izmutite. Na kraju dodajte mešavinu suvih sastojaka, pa lada ste sve pomešali, dodajte i naseckane jagode, i dobro izmešajte. Kapkejke pecite 20 minuta na 180 stepeni, ili dok čačkalica ne izađe čista.
Za fil sve sastojke dobro umutite mikserom. Dobijenim filom i špricom za ukrašavanje nafilujte kapkejte, pa sve ukrasite naseckanim jagodama.
NAPOMENA
Šolja koja se koristi kao mera u svim receptima treba da ma zapreminu 240 mililitara. Ako nemate takvu šolju, možete da koristite i mericu za tečnost. Ovo je idealan način za domaćice koje nemaju ili ne vole da koriste vagu. Ako ipak više volite da vagate, ove jedinice će vam pomoći.
1 šolja brašna = 150 g
1 šolja šećera = 225 g
1 šolja žutog šećera = 175 g (ako nije "nabijen" u šolju)
1 šolja kisele pavlake = 240 g
1 šolja slatke pavlake = 230 g
1 šolja šećera u prahu = 120 g
1 šolja kakao praha = 120 g
Ovakve mere nisu tačne "u gram", jer to nije neophodno za ovakve recepte. Ipak, kada su u pitanju delikatni recepti, uvek je bolje korstiti gramažu.
POTREBNO JE: 1 šolja brašna, 1/2 šolje kakao praha, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1/4 kašičice soli, 110 g putera, 1 šolja šećera, 1 kašičica ekstrakta vanile, 1 jaje, 3/4 šolje punomasnog mlijeka.
ZA PRELIV: 150 g crne čokolade, 1/2 šolje slatke pavlake
ZA PUNJENJE: 100 g putera, 2 1/2 šolje šećera u prahu, 1/4 šolje mleka, 1/2 kašičice ekstrakta vanile
PRIPREMA: U jednoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so i kakao prah. U drugoj činiji umutite puter i šećer, pa dodajte vanilu i jaje. Nastavite da mutite još minut, pa dodajte naizmenično mleko i mešavinu suvih sastojaka. Dobijeno testo sipajte u kalupe za mafine, i pecite na 180 stepeni 20 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista. Kada se kolači ohlade, ukrasite ih kremom od čokolade i slatke pavlake. Jednostavno ova dva sastojka zajedno otopite na laganoj temperaturi, ostavite da se malo prohladi, pa ukrasite kapkejke. Po želji sve ukrasite sa malo otopljene bele čokolade.
Za punjenje, dobro umutite puter na sobnoj temperaturi i šećer u prahu. Dodajte mleko, i sve preostale sastojke, pa nastavite da mutite još 5 minuta na najjačoj brzini. Napunite mafine tako što ćete iseći parče u obliku kupe, ali sa donje strane. Sipajte fil, pa pokrijte ostatkom testa. Na kraju kapkejte ukrasite ostatkom punjenja.