Kupus sladak, kiseo, kao salata, glavno jelo ili dodatak, sa mesom ili bez njega, pored pasulja i krompira osnova je naše kuhinje. A na našim područjima koristi se i kao hrana i kao lijek.

Pored toga što ima samo 40 kalorija u 100 grama, kupus sadrži znatne količine fosfora, kalcijuma, kalijuma i sumpora, gvožđa, bakra, cinka i magnezijuma. A posebno je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K. Evo šta sve može uspješno da izliječi:
Malokrvnost
Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirovog ili kuhanog na pari. Bilo bi dobro da tokom dana popiju po dvije čaše iscijeđenog soka od kupusa.
Čir na želucu
Tri nepune čaše soka od svježeg kupusa na dan dobar su lijek za čireve na želucu. Liječenje se sprovodi do ozdravljenja i naravno, uz konsultacije sa kompetentnim osobama.
Mamurluk
Može se suzbiti nakon uzimanja dvije velike kašike sirupa od crvenoga kupusa. Sirup možete napraviti tako što ćete soku od kupusa dodati jednaku količinu šećera i kuhati na pari dok se ne zgusne.
Kašalj
Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj. Za sirup je potrebno da sitno narendate glavicu crvenog kupusa, dobro izgnječite i procijedite, a zatim blago ugrijete na oko 45 do 50 stepeni i dodate tri-četiri supene kašike meda i dva decilitara već pripremljenog čaja od sljeza. Blago pomiješajte smjesu drvenom kašikom. Kada se masa sjedini, potrebno ju je prirodno ohladiti i sipati u tamnu flašu i držati na hladnom. Nekoliko puta dnevno popiti jednu supenu kašiku.
Otok i akne
Ukoliko se udarite, otok i modrice možete da uklonite uz pomoć starog lijeka. Dovoljno je da dva lista kupusa postavite na udareno mjesto. Akne, lišajevi i neke vrste ekcema ublažavaju se oblogama od listova ili losionom od soka svježeg kupusa.