Fermentirana hrana, kod nas bolje poznata kao ukišeljena hrana, uključuje fermentirano povrće, kao što su kiseli krastavci, kiseli kupus, paprike i ostalo povrće i mliječne proizvode kao jogurt, kiselo mlijeko i kefir. Razloge zašto je dobro jesti fermentiranu hranu donosi Prirodna medicina.

Fermentirana hrana olakšava probavu
Hrana koja je pripremljena ili nastala fermentacijom je lako probavljiva, pošto je djelimično svarena i prije nego što je pojedemo.
Fermentirana hrana obnavlja ravnotežu bakterija u stomaku
Da li ste osjetljivi na gluten? Laktozu? Patite od konstipacije? Muči vas iritabilni kolon ili gljivične infekcije? Alergije? Astma? Sve ove i mnoge druge tegobe se povezuju sa nedostatkom dobrih bakterija u probavnim organima.
Sirove fermentirane namirnice su bogate enzimima
Enzimi su neophodni da bi se hrana valjano svarila, apsorbovala i potpuno iskoristila u organizmu. Godinama se zaliha enzima u tijelu smanjuje. Na osnovu ovoga, mnogi naučnici pretpostavljaju da bi se moglo živjeti duže i zdravije ako bismo se mogli zaštititi od gubitka enzima.
Fermentiranje hrane povećava količinu vitamina
Fermentirani mliječni proizvodi imaju povećan nivo folne kiseline, koja je neophodna za formiranje zdravih beba, kao i piroksidina, B-vitamina, riboflavina i biotina – što zavisi od toga koje su kulture bakterija prisutne.
Jedenje ovakve hrane pomaže boljoj apsorpciji hranljivih materija
Svako može gutati velike količine hrane, ali ta hrana je beskorisna ako nije dobro apsorbovana. Kad popravite probavu, poboljšat ćete i apsorpciju.
Hrana traje duže ako je fermentirana
Mlijeko će se brzo pokvariti čak i u frižideru, ali jogurt i kefir traju mnogo duže. Kiseli kupus i krastavci mogu stajati mjesecima. Ako ste sretni da imate višak povrća iz vlastite bašte – pravite turšiju!
Pravljenje turšije nije skupo
Sve što je potrebno za ovaj poduhvat je pristupačno i prihvatljivih cijena, čak i namirnice koje se koriste kada su u sezoni i samim tim jeftinije.
Fermentacija hrane pojačava i poboljšava ukus
Postoji razlog zasto ljudi uživaju u vinu i pikantnim sirevima. Postoji razlog zašto se pije pivo i kiseli kupus dodaje na kobasice. Imaju fenomenalan ukus!