Burger King prošle je sedmice značajno objavio kako u opticaj puštaju svoj nemasni i "zdraviji" pommes frittes. Naravno, to je s razlogom izazvalo sumnju mnogih, a Huffington Post objavio je članak u kojem se bavi "zdravijim" verzijama popularnih proizvoda.

Zapitali su se je li zdravija alternativa uvijek zdravija i otkrili ono što mnogi već odavno znaju - da su nemasni i niskokalorični proizvodi često podjednako šteteni, a ponekad i puno štetniji od onih običnih.
Naravno, uvijek je dobro ponoviti gradivo i podsjetiti se koju cijenu plaćamo za manje masnoća i kalorija.
Nemasno mlijeko
Kada proizvođači hrane iz mlijeka izvlače masnoću, istovremeno izvlače i korisne vitamine A i D. Naravno, ponekad se vitamini vraćaju, ali ne radi se o prirodnim vitaminima koji dolaze iz mliječne masti. Nutricionist dr. Walter Willett, dodaje i kako hrana u kojoj je količina masnoća smanjena u pravilu tjera ljude da jedu više jer nije dovoljno zasitna.
Nemasni maslac od kikirikija
Neke ljude zabrinjava količina kalorija koje se nalaze u maslacu od kikirikija, ali zaboravljaju da je riječ o masnoćama koje su dobre za srce. Nadalje, masnoće u nemasnom namazu zamjenjuju se umjetnim zaslađivačima, a ako zaista želite pripaziti na ono što jedete, potražite maslac od kikirikija koji je načinjen samo od kikirikija kako bi izbjegli konzervans i štetne dodatke).
Alternative od soje
Proizvodi od soje možda imaju manje zasićenih masti od nekih mesnih prerađevina, ali proizvodi kao što su odresci od soje vrlo često sadrže i šećer i rafinirano brašno.
Umjesto toga, probajte edamam ili tofu jer prepuni su kalcija i omega-3 masnoća.
Nemasna puretina
Nemasna puretina prepuna je natrija, a jedna porcija sadrži gotovo trećinu preporučene dnevne količine natrija. Tu su i štetni konzervansi koji izazivaju rak, a kod nekih ljudi i migrene.
Rješenje je domaća puretina koju ćete sami ispeći.
Keksi bez glutena
Samo zato što proizvod ne sadrži gluten, ne znači da je riječ o zdravoj alternativi. Men's Health piše kako samo jedna porcija keksa bez glutena sadrži više kalorija od običnih keksa, ali i puno zasićenih masti.
Nemasne kokice iz mikrovalne
Kokice su možda jednostavne za pripremanje, ali prilikom zagrijavanja ispušta se četrdesetak različitih hemikalija iz umjetnog maslaca i tinte i ljepila koje se nalazi na vrećici. Jedan od sastojaka u umjetnom maslacu je i diacetil koji izaziva bolesti dišnih puteva, piše Index.
Ako želite izbjeći maslac, kokice pripremite na maslinovom ulju.
Dijetni smrznuti obroci
Smrznuti obroci sadrže niz štetnih hemikalija koje se koriste kako bi očuvali meso, a masnoće se zamjenjuju ogromnim količinama natrija.
Riječ "Light" je zabluda i uvijek dolazi s cijenom.
Niskokalorični hljeb
"Laki", niskokalorični hljeb još je jedna zabluda jer uglavnom se radi o bijelom brašnu s umjetnim zaslađivačima. Običan hljeb ima samo 30 kalorija više, ali barem nećete u organizam unositi štetne tvari.
Nemasni čips
Nemasni i niskokalorični čips jedna je od najvećih zabluda koje postoje. I ne radi se samo o štetnim aditivima već i činjenici da neki proizvođači u "light" verziju dodaju samo drugu boju za hranu kako bi proizvod izgledao malo drukčije.
Fitness Magazine piše kako je zdravije da pojedete 12 do 15 komada tortilja čipsa sa salsom od povrća nego da se zavaravate "light" alternativama.