ZDRAVA ISHRANA

Vjerovatno svi bi voljeli doživijeti 100 godina, ali postoji nekoliko praktičnih koraka koje možete poduzeti da biste postigli taj cilj.

Mnogo je zdravih navika koje će vam pomoći na tom putu. Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti je da redovno konzumirate zdravu hranu.

U potrazi za dugovječnošću, uloga prehrane ne može se precijeniti. Ono što jedemo ne utiče samo na naše neposredno zdravlje, već može imati i duboke efekte na našu dugovječnost i kvalitet života. Na primjer, određene namirnice mogu podržati zdrav imuni sistem kako bi se vaše tijelo odbranilo od bolesti.

Grah

Grah je osnovni sastojak u ishrani pojedinaca koji žive u Plavim zonama, područjima poznatim po dugovječnosti. Mahunarke su bogate vlaknima, koja ne samo da promovišu zdrav mikrobiom crijeva, već i jačaju imuni sistem. Uključivanjem graha u ishranu, možete iskoristiti njihova svojstva za jačanje imuniteta i potencijalno produžiti svoj životni vijek.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke nude mnoštvo zdravstvenih prednosti, uključujući podršku imunitetu. Orasi i sjemenke pružaju zdrave masti, kao i selen i cink. Selen djeluje kao antioksidans, štiti stanice od slobodnih radikala, dok je cink ključan za normalnu imunološku funkciju. Iz ovih i više razloga, dodavanje orašastih plodova i sjemenki ishrani može pružiti poticaj nutrijentima koji može doprinijeti dugovječnosti.

Puno povrća, posebno lisnatog povrća

Ishrana bogata povrćem, posebno lisnatim povrćem poput kelja, zelja i špinata jača imunitet. Ovo povrće je izvor kalija za kontrolu krvnog pritiska, kao i vitamina C i beta-karotena - dva moćna antioksidansa koji podržavaju vaš imuni sistem.

Riba

Riba, uključujući inćune, bakalar i sardine, nudi dvostruku količinu proteina i omega-3 masnih kiselina za podršku imunitetu. Riba je takođe izvor cinka za zaštitu vašeg imunološkog sistema. Ovi hranjivi sastojci čine ribu odličnim izborom za jačanje imuniteta i promicanje cjelokupnog zdravlja. Ciljajte na tri porcije sedmično.