ZDRAVSTVENE DOBROBITI

Hrana koju svakodnevno konzumiramo izuzetno je važna za psihičko i fizičko zdravlje, ali i za normalno funkcionisanje.

Dopamin, jedan od hormona sreće, pojačava osjećaj blagostanja i zadovoljstva. Pojedina hrana može potaknuti oslobađanje dopamina, stoga je važno unositi hranu koja će povećati razinu dopamina.

Lifestyle coach Nayma Hasan Diana navela je koja hrana poboljšava raspoloženje i zbog čega.

Tamna čokolada

Tamna čokolada je bogata antioksidansima te je izrazito moćna zbog svojeg sadržaja feniletilamina, spoja koji može poboljšati raspoloženje i time povećati razinu dopamina u mozgu. Može biti dobar međuobrok prije treninga jer diže razinu energije.

Riba i jaja

Ribe i jaja bogate su proteinima te su odlične su za povećanje dopamina. Riba je dodatno bogata omega-3 masnim kiselinama koje igraju veliku ulogu u funkciji dopaminskih receptora.

Diana savjetuje da svojoj prehrani dodamo hranu bogatu proteinima.

"Pomaže nam izgraditi mišiće i pomaže kod boljeg oporavka. Veći unos proteina povezan je s boljim raspoloženjem", rekla je.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke izvor su zdravih masnoća i drugih nutrijenata. Sjemenke i orašasti plodovi imaju hranjivu vrijednost, a bogate su tirozinom - aminokiselinom koja gradi dopamin.

Avokado

Avokado je izvor zdravih masnoća, djeluje protuupalno i pomaže u kontroli razine šećera u krvi. Također, sadrži značajne količine folata, ili vitamina B9 koji pomaže mozgu da proizvede dopamin.