Preporuka da se konzumacija jaja ograniči na tri sedmično ukinuta je nakon što su britanski naučnici još jednom ustanovili da čovjek smije jesti jaja bez posljedica na holesterol.

Naučnici sa Univerziteta u Surreyju tvrde kako su jaja dobrodošla namirnica na svakodnevnom meniju, što se unatrag nekoliko godina osporavalo, zbog čega su se mnogi poklonici obilnog doručka odrekli ove komponente.

"Vrijeme je da se ispravi uvriježeno mišljenje koje konzumaciju jaja povezuje s visokim razinama holesterola u krvi i razvojem srčanih bolesti", komentirao je nova saznanja voditelj studije, profesor Bruce Griffin dodajući kako se na zasićene masnoće u krvi može utjecati prije generalnom promjenom životnog stila (prestanak pušenja, smanjivanje težine i sl.) te prehranom, primjerice smanjivanjem unosa crvenog mesa, punomasnih mliječnih proizvoda i keksa, nego li odricanjem samo jedne vrste namirnica.

Svojevremeno je British Heart Foundation preporučio limit od tri jaja sedmično, no 2005. je ta preporuka odbačena, ali Britanci, poznati po prehrani eggs & bacon, to nisu primijetili pa su istraživanja pokazala kako se 45% ispitanika još uvijek drži toga.

"Britanska se javnost ne treba ograničavati količinom konzumiranih jaja – štaviše, može ih se uvrstiti pod 'zdravu prehranu' jer su jaja jedna od nutricionistički najizdašnijih prirodnih namirnica."