KORISNO

Pojedine zdrave namirnice, a u to spadaju banane sadrže više ugljikohidrata u poređenju sa nekim drugim voćem i povrćem, ali istina je i da nas ta razlika u količini ugljikohidrata neće udebljati.

Mala banana sadrži 23 g ugljikohidrata, a mala jabuka 21 g. Ako pokušavate smršati, trebate voditi računu o ukupnom unosu ugljikohidrata i šećera u jednom danu, a ne si uskraćivati cijeli niz namirnica.

Ključ uspjeha leži u odluci da ne pretjerujete niti s jednom vrstom hrane. Držite se ovog savjeta i ne dramite oko mrkve u salati ili banane u zobenim pahuljicama. Također se ne opterećujte s prirodnim šećerima iz namirnica jer oni nisu jednaki kao dodani šećeri u keksima, sladoledu i ostalim namirnicama.

Gluten trebaju izbjegavati osobe oboljele od celijakije i osjetljive na gluten. U protivnom, izbjegavanje glutena može uzrokovati i debljanje jer su proizvodi bez glutena uglavnom puni šećera i drugih umjetnih sastojaka.

Osim toga, ako vam se prehrana bazira na povrću, voću, zdravim izvorima proteina iz mesa i ribe te ograničenoj količini cjelovitih žitarica nećete unijeti značajniju količinu glutena. Znači, ako nemate medicinski razlog za izbjegavanje glutena ovo bi trebao biti prihvatljiv način njegova unosa za većinu ljudi.

Problem sa glutenom je taj što većina ljudi konzumira gluten iz tjestenine, bijelog kruha i drugih nezdravih izvora. Međutim, ako tu vrstu glutena zamijenite sa četiri kriške bezglutenskog kruha i dva bezglutenska keksa nakon ručka, opet ste na istom jer su i slatkiši bez glutena i dalje slatkiši.

Za mršanje je dobro eliminirati gluten koji se nalazi u kruhu, keksima, kolačima, ali ih nemojte zamijeniti njihovom bezglutenskom verzijom.

Iako se pred kraj 20. vijeka smatralo kako unos više od dva jaja sedmično može povisiti kolesterol, novija istraživanja otkrivaju kako to ipak nije tačno.

Naučnici sa Univerziteta u Granadi su otkrili kako unos do sedam jaja sedmično ne povisuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Iako jaja obiluju kolesterolom, značajniji utjecaj na rast kolesterola imaju zasićene masti i transmasne kiseline koje su u najvećoj mjeri prisutne u crvenom mesu, industrijskim slatkišima, grickalicama i pekarskim proizvodima.

Izraz "prazna kalorija" koristi se za hranu koja ima vrlo malu ili nikakvu hranjivu vrijednost. Na primjer 2 dl soka od svježe cijeđene narandže sadrži 112 kalorija, ali također sadrži kalij i osigurava 100 posto dnevne doze vitamina C, dok ista količina gaziranog soka s okusom narandže ima 120 kalorija i nema nijednu hranjivu tvar.

Gazirani sok ima prazne kalorije, dok prirodni sok od narandže nema.
Budući da danas gotovo u svim namirnicama ima fruktoznog šećera (keksi, kečap, jogurti, gazirani sokovi, kruh, pecivo) ne treba čuditi da je savremeni čovjek stalno gladan.

Od brojanja kalorija važnije je paziti što jedete i u kojoj količini, prednost treba dati namirnicama koje su nutritivno bogate.

Izvor: Faktor