PECIVO, SIR

Probudili ste se, pojeli doručak i samo sat ili dva nakon toga osjećate neizmjernu glad i prazninu u želucu.

Prvi obrok u danu bi trebao biti u rasponu između 300 i 400 kalorija, međutim ono što jedete je još važnije od toga koliko jedete. Važno je da svaki doručak sadrži proteine jer će oni daju duži osjećaj sitosti te tako sprečavaju naglu glad.

No, doručak treba sadržavati i ugljikohidrate koji su potrebni za energiju i zdrave masti za sitost. Doručak bi stoga trebao sadržavati oko 13 do 20 grama proteina, 40 do 55 grama ugljikohidrata i 10 do 15 grama zdravih masnoća. Hrana bogata vlaknima je također važna jer je za njenu probavu potreban duži period što doprinosi osjećaju sitosti.

Pecivo, sir, tost, palačinke, pahuljice - ovo su prilično popularni izbori za doručak, ali oni nisu najbolji za postizanje sitosti jer ne sadrže sve četiri hranjive tvari proteine, ugljikohidrate, zdrave masti i vlakna.

Odlučite li se za slatku hranu poput pekmeza, muffina, peciva punjenih čokoladom također ćete ostati gladni jer takva hrana kratkoročno daje energiju koja se vrlo brzo isprazni. Ako ne možete odustati od jutarnje slatke poslastice, pronađite načina da ih kombinirate s drugim namirnicama koje će vam dati potrebnu dozu energije.

Primjeri dobrog doručka

Jaja s tostom i voćem: napravite kajganu sa dvoje jaja te uz to pojedite krišku cjelovitog pšeničnog tosta premazanog s malo namaza od avokada ili maslaca od badema te pola šoljice voća.

Zobena kaša sama po sebi neće ponuditi dovoljno proteina pa je skuhajte s mlijekom umjesto vode i umiješajte u kašu protein u prahu, maslac od oraha ili jogurt. Na kraju, kada kaša bude kuhana, dodajte svježe voće, lanene ili chia sjemenke te orašaste plodove.

Izvor: Faktor