IMA I MANA

Gazirana voda gasi žeđ i mnogima se dopada njen „ukus“. Danas je dostupan čitav niz gaziranih voda različitih ukusa, a na tržištu ih je više nego ikada ranije. Ali da li ovakva voda ima mana i kako utiče na zdravlje?

GAZIRANA VODA I ŽGARAVICA
Klinika Mejo objašnjava da gazirana pića (pića sa dodatkom ugljen-dioksida za stvaranje mjehurića) mogu doprinijeti razvoju žgaravice. Želudačna kiselina se „povlači“ iz želuca u jednjak, izazivajući bolno peckanje u grudima ili grlu. Klinika Mejo naglašava da je povremena žgaravica veoma česta i da se obično može liječiti antacidima koji se prodaju bez recepta, prenosi Livestrong.

Međutim, ako imate čestu žgaravicu (posebno blagu žgaravicu dva puta nedjeljno ili više i tešku gorušicu jednom nedjeljno ili više), možda imate gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB). Ako imate GERB, Clevelandska klinika preporučuje promjene u načinu života koje uključuju isključivanje gaziranih pića kako biste olakšali simptome i smanjili učestalost napada žgaravice.

Pored gaziranih pića, druga hrana i pića koja mogu pogoršati simptome GERB-a uključuju napitke sa kofeinom, citrusno voće ili sokove, začinjenu hranu i sve što je posebno masno.

Gorušica može biti jedan od mogućih nedostataka ako često konzumirate gaziranu vodu.

GUSTINA KOSTIJU
Web stranica Nacionalne fondacije za osteoporozu objašnjava da sastojci koji se nalaze u kolu, kofein i fosfor, mogu negativno uticati na gustinu kostiju. Ali pošto gazirana voda ne sadrži ove sastojke, Harvard Health Publishing potvrđuje da gazirana voda nema uticaja na gustinu kostiju. Zdravstveni efekti gazirane vode ne uključuju doprinos osteoporozi ili povećanje rizika od prijeloma kostiju.

Prema Nacionalnoj fondaciji za osteoporozu, pića sa kofeinom i alkoholna pića mogu doprinijeti gubitku kostiju. Kao takva, Fondacija preporučuje ograničavanje unosa ovih napitaka.

GAZIRANA VODA I ZDRAVLJE ZUBA
Prema članku objavljenom u aprilu 2016. u časopisu Journal of the American Dental Association, pića koja imaju pH ispod 4,0, na pH skali od 0 do 14, mogu doprinijeti eroziji zuba (u suštini, razlažu zube gleđi i doprinose propadanju zuba).

Istraživači su testirali pH nivoe 379 bezalkoholnih i nemliječnih pića dostupnih u prodavnicama, uključujući tri gazirane vode.

Nijedna od gaziranih voda koje su istraživači testirali nije imala pH niži od 4: gazirana mineralna voda Perrier imala je pH 5,25, kanadska suva soda je imala pH 5,24, a gazirana prirodna mineralna voda San Pellegrino imala je pH 4,96.

Studija je testirala samo tri gazirane vode, tako da je moguće da drugi brendovi gazirane vode imaju pH ispod 4 i stoga mogu doprinijeti eroziji zuba, prenosi N1.