!

Svaki dan je i nova prilika da promjenimo nešto u svom životu. Danas je nedjelja, mnogima neradni dan koji će rijetki iskoristiti kvalitetno. Previše smo obuzeti brigama, razmišljanjima o slijedećem koraku, narednom danu, problemima i cijelim potencijalnim scenarijima koji se možda neće ni dogoditi.

Ako imamo problem potrebno je da ga sagledavamo kao svjedok, a ne na način da smo mi taj problem.

Dakle, ako osjetimo bol u sebi pitajmo se zašto smo izabrali tu bol, što nam ona govori i koju infantilnu crtu sebe ne želimo prepoznati već smo fokusirani na posljedicu.

Ovaj dan daje mogućnost takvog pomaka, jer on simbolizira ne samo polemičnost izvana, već i unutarnji razgovor u obliku svjedoka koji promatra, a to znači ne reagirati na ono što se dešava već iznutra dopustiti procesu da nas mijenja.

Naravno da to nije lako postići, ali nije ni nemoguće.

Kada smo pod stresom, hormoni poput kortizola preplave naš sistem te se želimo boriti ili pobjeći iz situacije odnosno srce nam brže kuca, dišemo teže, a naše krvne žile se sužavaju.

I dok nam je to u predcivilizacijskom svijetu pomagalo da pobjegnemo od predatora i opasnih situacija, danas smo u različitoj poziciji.

Naše tijelo, naime, ne razlikuje situaciju u kojoj nam prilazi medvjed od one u kojoj se živciramo zbog gužve u saobraćaju, a stres umjesto da nam pomogne pri bijegu, danas pridonosi hroničnim stanjima poput glavobolje ili psihičkim zdravstvenim problemima poput depresije i anksioznih poremećaja, piše Huffington Post.

Promjena je moguća, možemo raditi na tome da poništimo utjecaj stresa.

Nekoliko načina kako otpustiti stres i osjećati se bolje, pročitajte u nastavku:

Izaberite vrijeme samo za sebe i prošetajte minimalno 30 minuta u nekom parku, daleko od gužve.

Dišite pravilno, fokusirajte se - Oni koji prakticiraju jogu znaju da dah, poznat kao pranajama ili ''životna sila'' igra važnu ulogu u njegovanju tijela, a medicinski naučnici se slažu sa ovom tvrdnjom.

Žvaćite često žvaku, može vam ublažiti tjeskobu i povećati budnost posebno ako radite jako stresan posao.

Gledajte smiješne video klipove, čitajte viceve - smijeh je dobra tehnika za relaksaciju.

Pojedite bananu ili krumpir sadržavaju kalij, a kalij pomaže pri regulaciji krvnog pritiska koji se podiže dok smo pod stresom.

Slušajte muziku, ne bilo kakvu, opuštajuću klasičnu muziku koja će učiniti da se opustite.

Pokušajte da barem sat vremena prije spavanje ne koristite kompjuter, mobitel niti da gledate TV, jer su upravo oni jedni od glavnih faktora koji utiču na stres, problem sa spavanjem ali i anksioznost.

Izdvojite vrijeme za svoje prijatelje, družite se i razgovarajte jer je upravo to jedna od privilegija u životu, imati kome se obratiti, pričati, dijeliti sreću i tugu.