Nastavak 26. februara

Dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da se nastavi 26. februara, preneo je RTS. Predviđeno je da teme razgovora u Briselu budu primena postignutih sporazuma o Zajednici srpskih opština, slobodi kretanja, integrisanom upravljanju prijelazima, pravosuđu, energetici i druga otvorena pitanja.

Prije tačno mjesec dana otkazan je sastanak delegacija Prištine i Beograda nakon informacije o ubistvu lidera građanske inicijative "SDP" Olivera Ivanovića. Planirano je da razgovori u sjedištu Evropske unije traju dva dana, navodi RTS. Oko ovog pitanja mišljenja su izneli Predsjednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković i politički analitičar Fadil Lapaja.

"Što se tiče problema Olivera Ivanovića očigledno da on više nije pitanje za državu Srbiju iako nisu otkriveni počinioci zločina nad njim. Mislim da najmanji pritisak međunarodne zajednice rezultiraće nastavaku dijaloga. Teme će biti sve ono što udaljava Kosovo od Srbije u smislu institucionalnih veza i gotovo ništa što omogućava organizaciju Srba, kao što je ZSO, to se i do sada pokazalo kao praksa. Šta mislite kuda vodi ovaj dijalog? S obzirom da je briselski dijalog doveo do pojačanog iseljavanja Srba, nastavak dijaloga može dovesti do etnički čistog Kosova, ako im je to ideja onda je cilj vrlo blizu", istakla je Rada Trajković, predsjednica Evropskog pokreta Srba na Kosovu

"Taj dijalog nema alternative, zavisi od obje strane kojom će dinamikom to ići. Mislim da obje strane trpe pritisak Evropske zajednice i drugih da se to odvija mnogo brze nego do sad i da imamo konkretne rezultate. Interes je svih da na kraju stvarno imamo rezultat svega toga. Nezahvalno je prognozirati datum pregovora, jer postoje u Srbiji i na Kosovu mnoge snage koje baš i ne žele napredak dijaloga. Mislim da će insistiranje međunarodne zajednice uticati na to da dijalog što prije počne", rekao je politički analitičar Fadil Lapaja.

Izvršni direktor Odbora za ljudska prava i slobodu, Bexhet Shala, smatra da je Srbija vrlo pametno iskoristila Kosovo za postizanje svojih ciljeva.

"Srbija nikada nije bila spremna da ima iskren dijalog sa Kosovom, jer kada bi Srbija htjela da ima iskren dijalog, a jednom će morati, onda treba da se odrekne svoje prošlosti. Srbija ne pokazuje ni najmanju volju da se približi Kosovu, da ima jednu pametnu politiku i da ima neke pametne političare koji vole srpski narod i Srbiju, bila bi prva država koja bi priznala nezavisnost Kosova. Mi smo ovde susjedi, ne može ići jedni od drugih, Srbija nema ni najmanju volju da se približi Kosovu, da prizna greške, to je ljudski. Srbija sve vreme radi na destabilizaciji Kosova pomoću sjevera, pomoću srpskih opština", navodi Bexhet Shala, izvršni direktor Odbora za ljudska prava i slobodu.

Posljednji sastanak u Briselu na tehničkom nivou održan je krajem novembra 2016. godine. Beograd i dalje insistira na sprovođenju dogovora o osnivanju ZSO, dok Priština traži da vlast u Srbiji ne ometa učešće Kosova u regionalnim i međunarodnim oraganizacijama.

Maja Denić, RTK2