Njemački ambasador u Beogradu

Njemačka je priznala nezavisnost Kosova i zato podržava članstvo te države u svim međunarodnim organizacijama, uključujući i Ujedinjene nacije, poručio njemački ambasador u Beogradu Axel Dittmann u intervjuu za nedjeljnik NIN.

- Pregovaračkim okvirom na koji je i Srbija dala saglasnost utvrđeno je da je jedan od uslova za pristupanje Srbije EU sveobuhvatna normalizacija odnosa, uključujući i potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma. Srbija je donela stratešku odluku da postane članica Evropske unije, i Unija je podržava u sprovođenju reformi i ostvarivanju tog cilja - dodao je Dittmann.

- U martu ove godine je i Evropski savjet još jednom potvrdio evropsku perspektivu Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana. SAD takođe podržavaju put Srbije u EU. Za taj proces važi: zemlja koja želi u EU stiče mnogo prava, ali postoje i obaveze. Kriterijumi za članstvo moraju da budu ispunjeni - ističe njemački ambasador.

- Od centralnog značaja je vladavina prava, ali mi u EU imamo i zajedničke spoljnopolitičke stavove i Srbija korak po korak mora da usvoji te stavove, a u momentu kada postane punopravna članica, jasno je da ih mora u potpunosti preuzeti. Ponekad u EU donosimo zajedničke teške odluke koje su ujedno i kompleksne i naravno da očekujemo da i nova zemlja članica u trenutku pristupanja u potpunosti poštuje te odluke - objašnjava Axel Dittmann.