U odvojenim sastancima sa Erdoganom

Predsjednika Kosova, Hashima Thaçija i njegovu suprugu, Lumnije Thaçi, u Njujorku je ugostio predsjednički par Sjedinjenih Američkih Država, Donald i Melania Trump, saopšteno je iz Thaçijevog kabineta.

Tokom, kako se navodi kratkog sastanka, Thaçi se Trumpu zahvalio za njegovu "ličnu podršku Kosovu".

Predsjednik Kosova sastao se i sa premijerom Hrvatske, Andrejem Plenkovićem i sa predsjednikom Turske, Recepom Tayipom Erdoganom. Sa Erdoganom, ali i sa Donaldom i Melanijom Trump sastao se i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

" Thaçi je naglasio da su SAD ključni strateški partner Kosova i da je njena jaka i inkluzivna podrška od vitalnog značaja za mir, stabilnost i sveobuhvatni razvoj Kosova i regiona," saopšteno je iz kabineta predsjednika Kosova u vezi sa sastankom sa Trumpom.


Predsjedniku Turske, Recepu Tayipu Erdoganu, odnosno premijeru Hrvatske, Andreju Plenkoviću, Thaçi se zahvalio "na podršci za Kosovo".

Thaçi je, tokom sastanka sa Erdoganom, pozvao "na jačanje bilateralne saradnje", posebno u privredi, a uputio mu je i poziv da posjeti Kosovo.

I na sastanku sa Plenkovićem predsjednik Kosova se zahvalio "za izuzetnu podršku u izgradnji države na Kosovu, jačanju demokratije i sigurne budućnosti na evroatlantskom putu".

"Za nas je Hrvatska, kao članica EU i NATO, jedna od ključnih regionalnih aktera i strateški partner Kosova u svojim zajedničkim naporima na jačanju stabilnosti i mira u regionu. Kosovo je posvećeno glavnom cilju svoje spoljne politike, odnosno punopravnom članstvu u EU i NATO," rekao je Thaçi tokom sastanka.

Thaçi nastavlja da lobira

Thaçi se sastao i sa predsjednicom Mauricijusa, Amenah Gurib - ostrvske zemlje koja nije priznala nezavisnost Kosova. Od ove države tražio je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, priznanje.

"Predsjednik Thaçi je istakao da će se i u okviru Međunarodne organizacije Frankofonija, čiji su članovi i Kosovo i Mauricijus, intenzivirati kontakti između dvije države i da je Kosovo zainteresovano da uspostavi diplomatske odnose sa Mauricijusom," navedeno je, takođe, iz njegovog kabineta.
 
Thaçi se prethodno sastao i sa zamjenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Svetog Vinsenta i Grenadija, Luisom Strekerom. Tokom tog sastanka, naveo je da je "Kosovo zainteresovano da uspostavi diplomatske odnose" sa ovom državom.

Vučić kod Trumpa i sa Erdoganom

I predsjednik Srbije bio je na prijemu kod predsjedničkog para Trump. Predsjednika SAD-a pozvao je da dođe u Srbiju.

"Kada sam mu uputio poziv, detaljno sam obrazlagao zašto mislim da je važno da dođe u Srbiju. Govorio sam o odnosu svih građana u Srbiji prema njemu i američkoj politici, kako će ga dočekati ljudi u Srbiji, zašto je to važno, kao i da bi njegova pojava pokazala koliko Srbi žele to prijateljstvo," rekao je Vučić novinarima u Njujorku, preneli su mediji u Beogradu.

Vučić se sastao i sa Erdoganom, a prije sastanka sa predsjednikom Turske kazao je da su Srbija i Turska sve značajniji partneri i da očekuje da će Erdogan već u narednih mjesec dana doći u Srbiju i dovesti sa sobom veliki broj privrednika, preneo je RTS.