Uvođenje recipročnih mjera

Jutarnji list ocjenjuje da je na pomolu poljoprivredni balkanski rat u kojem i jedna i druga strana tvrde da imaju pravo, a iz Beograda i Sarajeva već su pisali Evropskoj komisiji tvrdeći da je Hrvatska prekršila Sporazum o bezbjednosti i pridruživanju

Zvaničnici šest država zapadnog Balkana - Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova sastali su se danas u Sarajevu kako bi dogovorili zajedničku reakciju na odluku Hrvatske koja je povećala naknade za uvozno voće i povrće. Jedna od mogućih odluka na sastanku mogle bi biti i recipročne mjere, što znači uvođenje viših naknada na hrvatske poljoprivredne proizvode, javljaju mediji, ali se još uvek čeka saopštenje ministara.

Sarajevski Avaz je, pozivajući se na svoje izvore, objavio ranije danas da su se ministri regiona jednoglasni u zahtjevu da se Hrvatskoj postavi ultimatum od sedam dana zbog odluke Zagreba da se tarife za fitosanitarni nadzor nad uvezenim voćem i povrćem visetruko povećaju.

Jutarnji list ocjenjuje da je na pomolu poljoprivredni balkanski rat u kojem i jedna i druga strana tvrde da imaju pravo, a iz Beograda i Sarajeva već su pisali Evropskoj komisiji tvrdeći da je Hrvatska prekršila Sporazum o bezbjednosti i pridruživanju.

Sukob je počeo nakon što je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić objavio novi Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima. Nakon toga fitosanitarni inspektori dodatno su pojačali kontrolu voća i povrća koje na tržište dolazi iz trećih zemalja koje nisu u EU, a to je šest spomenutih balkanskih država, kao i Turska, koje je posebno izazvalo to što je od 15. juna povećana i naknada za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća sa standardima EU sa 90 na 2000 kuna (ili sa 12 na 270 eura) za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu, i to za svaku pojedinu vrstu voća i povrća.