Pomjeranja granica krajnje eksplozivno

Ideju srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o podjeli Kosova švicarski dnevnik "Neue Zürcher Zeitung" ocjenjuje danas kao "probni balon Beograda".

"Odnos Srbije i Kosova je tema koju Beograd odnedavno vrlo aktivno kultiviše i pri tome ne preza ni od kontroverznih prijedloga", piše švicarski list.

"Iako to nije eksplicitno rekao, bilo je jasno da cilja na odvajanje Sjevera Kosova na kojem žive pretežno Srbi", navodi "Neue Zürcher Zeitung", prenosi Deutsche welle.

Taj list napominje da "za sada nema reakcija sa Kosova, sigurno i zato što je Dačić pojasnio da je u pitanju samo njegova ideja, a ne zvanična pozicija Vlade".

List sugeriše, međutim, da je teško zamisliti da ta ideja nije dogovorena sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji je prošle nedjelje najavio da će u Srbiji pokrenuti unutrašnji dijalog o kosovskom pitanju.

"Pitanje pomjeranja granica na Zapadnom Balkanu je historijski krajnje eksplozivno i to ne samo na Kosovu, čije granice Srbija do danas nije priznala, baš kao ni samu državu", ocjenjuje švicarski dnevnik.

Podsjeća da se na Kosovu u posljednje vrijeme rasplamsala i žestoka politička diskusija oko minimalnog pomjeranja granice sa Crnom Gorom, koje je bitno doprinelo padu vlade Ise Mustafe u maju ove godine.

"Tako da ne može da se zamisli da će Kosovari da se slože sa politički mnogo više naelektrisanim korigovanjem granica sa Srbijom", zaključuje list i podsjeća da su albanski krugovi u prošlosti lansirali ideju razmjene teritorija - Sjever Kosova, naseljen Srbima, za Jug Srbije, na kojem živi mnogo Albanaca.