Situacija je više nego alarmantna

Situacija na crnogorskom i hrvatskom primorju je i više nego alarmantna.

Bjesne požari na nekoliko mjesta, vatra guta sve pred sobom, a vatrogasci se bore da požare ugase. Posao im je izuzetno otežan, pa je zatražena i međunarodna pomoć, jer ove dvije zemlje više ne mogu same da se bore sa vatrenom stihijom.

Turisti su evakuisani, kao i domaće stanovništvo, a vatra je u mnogim mjestima stigla i do kuća, pa su mnogi ljudi ostali bez ičega. U čitavoj ovoj kako se već sada čini kataklizmičnoj situaciji, mnogi postavljaju pitanja šta je uzrok tolikih požara.

Naravno, nije rijetkost da u toku leta zbog visokih temperatura budemo svjedoci požara, koji su svojevremeno pogađali i našu zemlju. Međutim, oni mogu da budu samo inicijalna kapisla, a da bi se razbuktali požari ovakvih razmjera na to moraju da se dodaju i drugi uzroci.

Ljudski faktor

Praksa pokazuje da su najčešći uzroci požara na otvorenom ljudski nemar i nepažnje. Često se dešava da turisti prilikom obilaska mjesta bace pikavac, koji onda u dodiru sa već suhom travom zbog visokih temperatura, dovode do požara.

Isto se dešava i kada se ne ugasi dobro logorska vatra prilikom kampovanja ili roštiljanja u prirodi. Vatrogasci kažu da u početku vatru možete ugasiti i flašom vode, ali ako plamen zahvati šumu, potrebna vam je čitava brigada za gašenje.

U sezoni poljoprivrednih radova dolazi sve češće do požara na otvorenom prostoru, u kojima gori suva trava, nisko rastinje, voćnjaci, vinogradi, četinarska i listopadna šuma. Uzroci ovih požara su najčešće nepažnja i nehat poljoprivrednika koji spaljuju suhu travu, korov i lože vatru na mjestima na kojima je to zabranjeno. Ovi požari prouzrokuju velike materijalne štete na otvorenom prostoru i šumama, a postoji opasnost da budu zahvaćeni i građevinski objekti.

U slabo naseljenim krajevima požar se ne primjeti na početku već kada zahvati veliku površinu. Tada pojedinac ne može ništa da uradi, osim da obavjesti vatrogasce. U zavisnosti od posljedica, za izazivanje požara zaprijećene su kazne - od novčanih do zatvorskih.

Vjetar i druge prirodne pojave

Sa druge strane tu je i vjetar, koji vatrogascima otežava posao, jer požare širi velikom brzinom i onemogućava da se požari lokalizuju.

Hrvatski mediji pišu da im bura znatno pogoršava situaciju, a u Crnoj Gori jak vetar širi vatrenu stihiju, pa Služba zaštite i spašavanja ima velikih problema.

Iako više izvora požara budi sumnju u ljudski faktor, postoji i čitav niz prirodnih fenomena koji su mogli prouzrokovati ovako kataklizmičan požar. Jedno od njih ponudio je jutros hrvatski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina koji je, kako je rekao, svojim očima vidio kako vatra doslovno može prekočiti sa jednog mjesta na drugo.

- Vatra je bila toliko jaka da smo u nekoliko navrata videli kako gori dim. U takvim okolnostima požar se doslovce prenosi vazduhom, nošen jakim vjetrom u par sekundi može izazvati plamen na sasvim drugom mjestu. Jasno da se ljudima tada čini da je požar podmetnut, ali to ne mora biti tako. Naravno, to je samo jedno od mogućih objašnjenja, konačan sud o uzrocima požara donijeće policijska istraga i to je jedino relevantno - poručio je Glavina za Slobodnu Dalmaciju.

Pored vjetra uzrok požara mogu da budu i druge prirodne pojave kao što su munja, grom, sunčeva toplota, vulkani i zemljotresi. Neke od ovih pojava direktno izazivaju požar, a druge ga izazivaju na posredan način.

U prirodne pojave koje direktno izazivaju požar ubrajaju se grom i vulkanska lava. Primjer indirektnog izazivanja požara je zemljotres. Zemljotres može izazvati rušenje uređaja i instalacija u kojima se odigravaju procesi gorenja, uslijed čega dolazi do paljenja okolnog lako zapaljivog materijala.

Munja i grom su najčešće prirodne pojave koje dovode do požara. Ovi požari nanose znatne materijalne štete i ljudske žrtve.

Požar je podmetnut

Kao jedan od uzroka požara navedeno je da je neko vatru podmetnuo. Po društvenim mrežama u Hrvatskoj od sinoć se šire brojne teorije, pa čak i organiziraju akcije hvatanja navodnih piromana.

Čak je i na Fejsbuku na stranici "Vatrogasci - Oni su naši heroji" osvanulo obavještenje u kojem se građni pozivaju na oprez zbog podmetanja požara i da prijave svaku sumnjivu situaciju na koju naiđu.

I u crnogorskim medijma su se pojavili natpisi da su požari podmetnuti. Vijesti.me su izvjestile da je nakon što je požar zahvatio podgoričko brdo Ljubović, da je jedan od zabrinutih mještana, vidio čovjeka za kojeg se sumnja da je navodno podmetnuo požar. Odmah je obavjestio policiju koja se uputila u potragu za osumnjičenim, pri čemu su mještanima donijeli i fotografije izgrednika koji se nalaze u evidenciji policije zbog ranijih podmetanja požara.

Pored svega toga, pojedini Hrvati na društvenim mrežama za ovu tešku situaciju u svojoj zemlji krive Srbe. Komentar "šta urade Srbi" je ostavljen ispod snimka koji je na Fejsbuku emitovao 24sata.hr.

Dok su brojni građani uvjereni kako su požari podmetnuti zbog same činjenice da je vatra u razmaku od nekoliko sati planula na dvadesetak mjesta iz vatrogasnih službi pozivaju na oprez sa ovakvim konstatacijama te naglašavaju kako se jedino uviđajem može utvrditi kako je požar nastao.