Izborno-taktičke kalkulacije

Predsjednička trka za Vučića nosi rizike jer bi izgubio "direktan upliv na vladine poslove. Osim toga, u masi njegovih vazala, niko se ne nameće kao prihvatljiv nasljednik na funkciji premijera", piše bečki list Presse.

"Srpski car Vučić hoće novo odjelo" – tako glasi naslov članka koji je objavio bečki dnevnik Presse, povodom Vučićeve najave da će se kandidovati za funkciju predsjednika države. "Da bi i dalje mogao da vuče konce, mora da instalira nekog povjerljivog kao premijera". 
U svom tekstu dopisnik Tomas Rozer prenosi Vučićevo obrazloženje prema kojem se kandiduje da bi obezbjedio Srbiji kontinuitet i stabilnost, i dodaje: "U stvarnosti se radi samo o izborno-taktičkim kalkulacijama i internim partijskim razlozima zbog kojih Vućić sada želi da se otrarasi nepopularnog predsjednika Tomislava Nikolića."
"Sa Nikolićem kao kandidatom SNS bi, prema anketama, pobjeda na izborima bila moguća, ali u drugom krugu ne bi bila sigurna. Premijer sada ulazi u trku kao veliki favorit. Istovremeno razvlašćenjem osnivača partije Nikolića u potpunosti dovodi stranku pod svoju kontrolu. [...] Opasnost od cepanja stranke kao da je otklonjena. Čak je i predsjednikov sin Radomir, koji je u predsjedništvu stranke, škrgućući zubima pristao da njegov otac bude gurnut u stranu", piše Presse. Tekst danas objavljen u štampanom izdanju lista očito je zaključen prije nego što su mediji u Srbiji preneli da Tomislav Nikolić navodno ipak planira da se kandiduje.
U tekstu se zaključuje da promjena funkcije za Vučića nije bez rizika. "Kao predsjednik bi izgubio direktan upliv na vladine poslove. Osim toga, u masi njegovih vazala, niko se ne nameće kao prihvatljiv i nesporan nasljednik na funkciji premijera."
Vučićevom kandidaturom se bavi i list Tiroler tagescajgung pozivajući se na agenciju APA: Ta kandidatura je srpskom premijeru "već drugi put u deset godina donijela ugled političkog oceubice. [...] Aktuelni predsjednik i osnivač stranke Nikolić intenzivno se trudio da bude kandidat i za drugi mandat. [...] U krugovima posmatrača u Beogradu ne vjeruju da bi Nikolić mogao da postane šef vlade; da se sam diskvalifikovao svojim posljednjim izjavama, kao što je na primjer prijetnja da će poslati jedinice na Kosovo. Pri tome je jedna anketa upravo pokazala da 73 odsto Srba nikada više ne bi išlo u rat za Kosovo."