Subotica

Policija je danas privela dvije osobe zbog paljenja vrata na Muhadžir džamiji u Subotici

Izvesne osobe pokušali su izazvati požar na garažnim vratima, ispod stambenog prostora u kojem živi imam džamije sa porodicom, no susjedi pravoslavne i katoličke vjere ugasili su vatru.
Na Muhadžir džamiju u Subotici noćas su nepoznate osobe bacile "Molotovljeve koktele" i pokušali izazvati požar, no susjedi pravoslavne i katoličke vjere ugasili su vatru, prenosi Anadolija.
Podmetanje požara zabilježile su sigurnosne kamere, a na snimkama koje će biti predane policiji vide se dvojica počinitelja, rečeno je novinarima prilikom gradonačelnikovog obilaska džamije.
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, najenergičnije osuđujući taj incident, rekao je kako lokalna samouprava neće tolerirati da se bilo ko u Subotici osjeća nesigurnim, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.
"Podmetanje požara žalostan je i opasan događaj za višenacionalnu i višekonfesionalnu zajednicu kakve je Subotica. U tom smislu ovo je veoma loša poruka onih koji su pokušali da podmetnu požar prema svima nama“, rekao je Maglai.
Imam džamije Selmo Dreković rekao je novinarima rekao je kako "trenutno nije ugrožen i ne osjeća se ugroženim", ali i dodao kako "ne treba dopustiti da se preko ovakvih stvari prijeđe kao da se ništa nije desilo“.
Incident je osudio i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji.