Srbijanski premijer ostaje pri svom prvobitnom stavu

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da i dalje smatra da su podjela Kosova i razgraničenje sa kosovskim Albancima najbolje rješenje.

"Vlast u Srbiji je prelomila, napravila kompromis. Ne daju mi više da pričam ni o podjeli, ni o razgraničenju, iako i dalje smatram da je to najbolje i jedino moguće rješenje, odnosno jedino koje je prihvatljivo i za Srbe i za Albance", rekao je Dačić novinarima.

Državni vrh Srbije sutra bi u Beogradu trebalo da razgovara o nastavku dijaloga sa Prištinom, s obzirom na to da je šesta runda dijaloga u Briselu između Dačića i premijera Kosova Hashima Thaçija zakazana za ponedjeljak, 4. mart.

Premijer Srbije rekao je da ne zna u kojem smjeru će ići dijalog, jer predstavnici Prištine ne žele da razgovaraju ni o davanju izvršnih ovlaštenja zajednici srpskih opština na Kosovu, prenose mediji u Srbiji.

"Srbija je pokazala korektnost, ne znam šta više možemo da predložimo, osim da priznamo nezavisnost Kosova i da kažemo 'nama se ništa ne uvažava, radite šta hoćete'. Ali, šta će onda biti sa našim narodom", zapitao je Dačić.

Na pitanje kako se Brisel ponaša, Dačić je rekao da je njihova pozicija neutralna - da EU ne nameće stavove ni Beogradu, ni Prištini, ali da žele da riješe problem.

On je naveo da u Briselu uporno ponavljaju da ne žele novu Republiku Srpsku na Kosovu, ali da to niko ni ne traži.
 
"Nadležnosti zajednica opština koje smo mi predvidjeli su mnogo niže od nadležnosti koje ima Republika Srpska, ali postoje i drugi primjeri regionalnih vlasti u Evropi", rekao je Dačić.

On je naveo da je neophodno započeti i razgovore sa Srbima koji participiraju u kosovskoj Vladi, jer od njih zavisi većina u kosovskom parlamentu.