Borislav Stefanović

Formalni uslovi za dobijanje datuma početka pregovora Srbije sa EU su dogovori Kosova sa Srbijom o struji i telekomunikacijama, kao i ukidanje srpskih institucija na sjeveru Kosova, izjavio je aktuelni šef tima Vlade Srbije za dijalog sa Kosovom, Borislav Stefanović, izražavajući sumnju da će se te teme rješavati u okviru tehničkog dijaloga.

On pretpostavlja da će se, kako je rekao za beogradski “Danas”, ako krenu politički razgovori raditi o manastirima i crkvama, sjeveru Kosova, imovini i pravima Srba južno do Ibra.

“Mislim da će predsjednik Nikolić sesti sa Jahjagom ili premijer Dačić sa Thaçijem i napraviti okvirni dogovor, a dijalog će voditi njihovi timovi”, rekao je Stefanović.

Stefanović je podsjetio da je tokom dijaloga bilo razgovora i o nestalima, avio saobraćaju, energetici, telekomunikaciji, crkvama i manastirima.

Pitanje nestalih i avio saobraćaja je samo dotaknuto, jer prištinska strana, prema njegovim riječima, uopšte nije željela da o tome razgovara. Stefanović je istakao da Edita Tahiri nije htjela uopšte da razgovara ni o eksteritorijalnosti ili posebnim pravima manastira južno od Ibra, zato što smatra da je to kosovska baština.
 
“Kada sam je pitao da li misli na 17. mart 2004, Edita je rekla: “To je bio incident koji smo mi osudili, a i crkve smo popravili”, naveo je Stefanović.