Razvoj strategije zastupanje

Proteklog vikenda u organizaciji VKBIK-a, a u sklopu projekta “Aktivizam mladih za bolje donošenje odluka” finansiran od EU, upravljan od Kancelarije Evropske unije na Kosovu i primenjen od Kosovske Fondacije za Civilno Društvo, održan je trening sa mladima iz svih zajednica koji žive u Prizrenskom regionu. Tema je bila razvoj strategije zastupanje mladih iz Prizrenskog regiona.

Treneri su na treningu pokušali da bliže predstave mladima mehanizme za zaštitu i promovisanje zajednica, kako bi mogli da razmišljaju o svom načinu djelovanja i zastupanja kroz institucije. U drugom djelu bilo je rijeći o alatima za učesće u cilju većeg učesća građana i NVO u procesu donošenja odluka, sto je nastavak od proslog treninga, na kome je bilo o opštim temama zastupanja.
U fazi je izrada stretegije mladih opštine Prizren za period od tri godine.
Na treningu učešće je uzeo i direkrtor direktorijata za kulturu omladinu i sport, Arhim Ajazi gdje je između ostalog upoznao mlade o strukturi Direktorijata kulture omladine i sporta Prizrena, o raspodjeli budžeta na subvencije i kapitalne investicije. Šta se podržava iz pozicije subvencija a šta iz kapitalne investicije, kako može omladina konkurisati preko NVO-a za projekte. Kakva je procedura odobravanja zahtjeva i kako se opravdavaju odobreni i odradjeni projekti. Koja je uloga auditorijuma u proveru odradjenih projekata, i koliko je omladina zastupljena u koriščenju buđeta direktorijata. Prema statistici koju je prezentovao direktor oko 80% buđeta ove godine potrošeno je na potrebe mladih.
U sklopu projekta potpisan je i memorandum o razumijevanju između VKBIK-a i Skupštinom mladih opštine Prizren gdje je ispred bošnjačke zajednice delegirano nekoliko članova u ovom tijelu, pa su predtsvnici obiu organizacija istakli da će ubuduće surađivati kako bi se stanje mladih iz svih zajednica u Prizrenskom regionu popravilo, i kako bi mladi aktivnije učestvovali u donošenju odluka.
Cilj projekta je bio povećanje učešća mladih iz manjinskih zajednica u procesu donošenja odluka te saradnja sa skupštinom mladih opštine Prizren.