Proglašen krivim za zloupotrebu službenih dužnosti

Gradonačelnik Dragaša, Salim Jenuzi, u utorak je osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana, jer je proglašen krivim za zloupotrebu službenih dužnosti. Međutim, kazna zatvora neće se izvršiti ako Jenuzi ne izvrši novo krivično dijelo u roku od dvije godine.

Nexhat Selaj je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog uzurpacije nepokretne imovine. Kazna se neće izvršiti ako ne izvrši novo krivično dijelo u roku od dvije godine.

Optuženi Bean Hadziasan i Vetim Hasani, izuzeti su od optužbi za zloupotrebu službenog položaja, uz obrazloženje da to nije činjenično stanje, navodi se u oslobađajućoj presudi.

Predsjedavajuća sutkinja, Ajser Skenderi, obavijestila je optužene strane da u roku od 15 dana od dana prijema pisane presude, imaju pravo na žalbu ako nisu zadovoljni odlukom suda.

Ovaj sudski proces je vođen na osnovu optužnice tužilaštva u Prizrenu, koja je Salima Jenuzija, gradonačelnika Dragaša treretila da je u periodu između 2009-2016. godine, omogućio Nedžadu Selaju akviziciju općinske imovine.

Bean Hadziasan je optužen da je u svojstvu direktora za urbanizam u opštini Dragaš, donio odluku kojom je Nexhatu Selaju omogućio izgradnju poslovnog objekta na opštinskoj imovini.

Vetim Hasani, građevinski inspektor u Dragašu, optužen je jer nije pokušao da zaustavi izgradnju poslovnog objekta Nedžada Selaja.

Nexhat Selaj je optužen da je u periodu između 2009-2016. godine nezakonito uzurpirao društvenu imovinu Dragaša, na kojoj je izgradio poslovni objekat trajnog karaktera, iako je imao dozvolu za privremeno korištenje.