U kategoriji

Na ovogodišnjem međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma "Dokufest", koji se održava od 4. do 12. avgusta u Prizrenu u takmičarskoj konkurenciji biće prikazan i dokumentarni film Stefana Maleševića "Gora".

"U selima Gore, na visoravnima okrutne Šar-Planine, na jugu Kosova, žive Goranci, muslimani koji govore slovenskim jezikom.

Tokom godina, oni su uvijek korišćeni za političke igre moćnika među narodima koji ih okružuju (Srbi, Makedonci, Bugari, Albanci, Bošnjaci...). Ovo je prvi film koji govori o onome što oni zaista jesu, a ne ko su i kome pripadaju.

"Gora" prati svakodnevne rituale muškaraca (pošto je žene zabranjeno snimati). Kroz sela, ulice, stada ovaca i krava, džamije i kafane film prikazuje njihov jednostavan život, a prirodno i kulturno bogatstvo.

U ovom filmu oni rade, pjevaju, pričaju, sviraju, mole se, šetaju i piju dok ih planina iznad i oko njih konstantno podsjeća na efemernost ljudskog postojanja", stoji u najavi ovog dokumentarnog filma na zvaničnoj web stranici "Dokufesta".