Povodom prve godišnjice

Izložba je dio aktivnosti koje ove nedjelje organizuje Ambasada Republike Turske na Kosovu povodom prve godišnjice od pokušaja državnog udara u Turskoj

U Institutu Yunus Emre u Prizrenu danas je otvorena izložba fotografija Anadolu Agency pod nazivom "Dan sjećanja na 15. jul i dan demokratije i nacionalnog ujedinjenja" koje su snimljene tokom pokušaja državnog udara.

Izložba je dio aktivnosti koje ove nedjelje organizuje Ambasada Republike Turske na Kosovu povodom prve godišnjice od pokušaja državnog udara u Turskoj.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i generalna konzulka Turske u Prizrenu, Selen Evcit, komandant turskog kontigenta mirovnih vojnih trupa KFOR-a, Ihsan Tavazar, direktor Institutita Yunus Emre u Prištini, Mehmet Ülker, predstavnici opštine i drugi gosti.

Ceremonija je počela minutom ćutnje u čast palih boraca tokom pokušaja državnog udara u Turskoj, koji je organizovala teroristička organizacija FETO, a potom su okupljeni imali priliku da odgledaju kratak film o dešavanjima u noći 15. jula.

Generalna konzulka Evcit je pozdravila prisutne i poželjela Božiju milost za 250 mučenika koji su igubili svoje živote i brz oporavak za više od 2.000 povređenih.

"Čestitam od srca svima onima koji su ispunili ulice i hrabro stali pred tenkove, braneći zastavu, domovinu, slobodu i demokratiju zemlje", istakla je Evcit.

Podsjećajući na Rumijevu izreku da "prijateljsvo nije samo biti jedan pored drugog, rame uz rame, nogu uz nogu, nego biti duša uz dušu, srce uz srce", Evcit se zahvalila sunarodnicima na Kosovu na podršci pruženoj tokom tog perioda.

“Ovaj pokušaj puča je s društvenog aspekta, kao lepak, uspio da ujedini ljude iz svake sfere života. Ljudi različitih političkih i vjerskih stavova, bez gledanja na rodnu različitost, klasu, jezik i idelogiju, ujedinili su se oko zajedičkog imena 'Država Turska'. To i borba protiv terorističke orgnizacije FETO koja je pokušala da realizuje pokušaj puča predstavlja našu najveću prednost kao narod", kazala je Evcit.

Ova izložba forografija AA prekjuče je otvorena i u Institutu Yunus Emre u Prištini.