Od prije nekoliko dana još jedna turistička ponuda krasi grad a biće vrlo primjetna noću. Kraj monumentalnog kompleksa "Prizrenske Lige" opštinski Zavod za zaštitu spomenika postavio je izložbu starih historijskih predmeta iskopanih u okolini grada i koji datiraju još iz vizantijskog i rimskog doba.

Oblast Prizrena naseljena je od davnina i posjeduje dokaze  arheoloških spomenika iz doba neolita, eneolita, bronze, gvozdenog doba, antike i naovamo. O tome svjedoče brojni predmeti otkriveni tokom arheoloških iskopavanja načinjenih na različitim lokalitetima, na primjer: Reštane, Hisar, Romaja, Vrbnica, Vljašnje i dr...
Arheološka istraživanja i iskopavanja iz 2004.,  i od 2010. do 2012. godine rezultirali su da po prvi put imamo dokumentarne dokaze o prahistorijskom naselju koje datira iz doba bronze i ranijeg gvozdenog doba. Takođe iskopavanja su pokazala da postoji tragovi arhitekture te materijalni dokazi koji govore o vremenu rimskog i antičkog doba.
To upravo pokazuje koliko je ova izložba starih predmeta značajna ne samo za građane Prizrena već i za mnogobrojne turiste kojih će, po najavama opštinskih striktura u turizmu, biti rekordna. Mogu se vidjeti predmeti poput čaša, raznih posuda, skulptura i mnogih drugih. Naročito noću kada prolazite tuda ovi predmeti izgledaju prelijepo što možete vidjeti na našim fotografijama.