Na nekoliko slika koje je na Facebook profilu objavila Brikena Gashi možete vidjeti katastrofalne uslove u kojima živi starac po imenu Anton, a porijeklom je iz Prizrena.

Prema pisanju Brikene Gashi, njegovo stanje je veoma loše - on 80-godišnjak, izgubio je vid i nije u stanju da se više brine o sebi.

Brikena je objavila i nekoliko slika i opis stanja ovog starca iz Prizrena.

Evo kako opisuje njegovo stanje Brikena:

Kao prvo pozdrav za sve!

Ne željeći da nikoga napadam, htjela bih podsjetiti na nekoliko stvari koje nama kao ljudima su nestale". Ovo je striko Anton, živi u Prizrenu, i njegovo stanje nije nimalo dobro, on je 80-godišnjak. Njegov vid je u potpunosti nestao te se nikako ne može o sebi brinuti. Striko Anton ima jednog sina i jednu kćer s kojima nije u kontaktu već godinama (žive u Hrvatskoj), a žena mu je preselila prije rata...

Slučajno sam sa nekoliko prijatelja bila u posjeti striku Antonu, razgovarala sa njim i vidjela da mu je hitno potrebna pomoć. Penziju mu uzima i donosi susjed (koji je preuzeo na sebe da mu pomaže, jer striko nije u stanju ni da hoda niti da ode da podigne penziju). Prema riječima strike Antona ovaj susjed ne obavlja ovu dužnost kako treba.

U sobi je puno miševa koje sam vidjela i sama. Osjeća se težak smrad, jer nije čišćeno još od prošlog ljeta. Starac Anton se ne hrani kako treba, a potrebni su mu lijekovi, liječenje i njega!

Ja mu nisam mogla više pomoći, sem hrane i razgovora kojeg je veoma željan.

Svako ko ima mogućnosti ili poznaje nekoga koji može da sredi da starac Anton bude prebačen u starački dom, mislim da bi dobro djelo uradio i ono života koji mu je ostao proživi dostojanstveno.