Optimizam visoke predstavnice EU

Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je juče u Strazburu izjavila da je "ohrabrena činjenicom" da su predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi "prije nekoliko mjeseci pokrenuli novu fazu ka normalizaciji odnosa" i izrazila uvjerenje da se "to može ostvariti uspješno ako bude volje i političkog vođstva i podrške obje strane".

Poslije predstavljanja Strategije za Zapadni Balkan u Evropskom parlamentu, Mogherini je time odgovorila na pitanje "da li Srbija mora da prizna Kosovo prihe nego što uđe u članstvo EU kako bi se mogle privoleti da to učine i članice EU koje ne priznaju Kosovo".
Ona je istakla da je "budući dijalog Srbije i Kosova od apsolutno suštinske važnosti, i to najprije suštinski za Srbiju i Kosovo, ne samo u smislu njihovih odnosa, već i za region i njihove perspektive u odnosu na Evropsku uniju".
Visoka predstavnica EU je naglasila da, kada je u pitanju dijalog o normalizaciji odnosa, Beograd i Priština "dobro rade, a EU dobro radi s njima".
Novinari u Briselu, koji su direktno pratili izlaganja Federice Mogherini i evropskog komesara, Johannesa Hahna, u Strazburu neočekivano su bili uskraćeni za mogućnost da im postave pitanja, ali su zato visoki saradnici Mogherinijeve i Hahna dali dodatna objašnjenja same strategije i pokrenutih tema.
Na pitanje kako ispuniti uslov da se riješe granični sporovi ako Srbija postizanjem sporazuma o normalizaciji s Prištinom ne bi morala da prizna nezavisnost Kosova, jedan od visokih zvaničnika EU odgovorio je da je "stav i rječnik u strategiji više nego jasan", a to je da "sporovi moraju biti bilateralno rješeni, što je politička i tehnička poruka".
On je dodao da "tamo gdje je to zatraženo, Evropska unija pruža usluge dobre volje".
Na pitanje agencije Beta na koji način i ko može jamčiti da Srbija neće biti zakočena na putu ka članstvu u EU ako sklopi traženi sporazum o normalizaciji odnosa s Prištinom, a tamošnje vlasti to ne budu htjele da sprovedu - rečeno je da je "veoma jasno da obje strane moraju sprovesti dogovoreno", uz opasku da je dosad više dogovora u dijalogu Beograd-Priština sprovedeno, ali da jeste ostao da se primjeni i dogovor o Zajednici srpskih opština.
"Mi nastavljamo da radimo na primjeni ovog sporazuma, dvije strane će se ponovo naći i veoma je jasno da obje strane moraju sprovesti ono što je dogovoreno", naveli su saradnici Mogherinijeve i Hahna.
"Visoka predstavnica EU se dogovorila s dvojicom predsjednika prošlog jula da zajedno djelaju na pokretanju nove faze dijaloga o normalizaciji, to još nije vidljivo, mada se kontakti nastavljaju i mi se nadamo, kako je navela i visoka predstavnica Mogherini, da ćemo pre završetka njenog mandata imati rezultat i rješenje", rekli su zvaničnici EU.