DW izbor iz štampe

Švicarski Neue Zürcher Zeitung piše o baškarenju kosovskog premijera za doček Nove godine uz dilemu: odakle njemu toliki novac? Bečki Wiener Zeitung se osvrće na današnje tehničke razgovore Beograda i Prištine.

"Nemoguće je sakriti se od političkih protivnika na Kosovu. To su prije deset godina iskusili svjedoci koji su htjeli da svedoče protiv Ramusha Haradinaja, a onda zaćutali. Haradinaj je dvaput oslobođen optužbi za ratne zločine i danas je premijer zemlje. No sada je morao sam da shvati da je i dalje teško sačuvati tajne u ovom isprepletanom društvu velikih porodica“, piše Neue Zürcher Zeitung u kratkom osvrtu na "misteriozno bogatstvo bivšeg gospodara rata“, prenosi Deutsche Welle.
Haradinaj je naime tiho proslavio Novu godinu sa suprugom, troje djece i nećakom u Švicarskoj – ni manje ni više nego u hotelu Carlton u St. Moritzu. 
"Povezanost sa Švicarskom on dijeli sa mnogim bivšim kadrovima gerilske trupe OVK. Prije nego što je u ratu 1998/99. postao ratni vođa regiona Dukagjin, radio je u Romandiji kao izbacivač u noćnom klubu. Švicarska je dakle logičan izbor za odmor", piše list.
"Ali otkud St. Moritz i otkud Carlton, pita se istraživački portal Insajderi. Za jednu noć u 160 kvadrata carskog apartmana, koji je Haradinaj navodno rezervisao, mora da se izbroji oko 5.000 franaka. Zajedno sa novogodišnjom večerom i drugim udobnostima je desetodnevni odmor navodno stajao oko 80.000 franaka. Portal prenosi da se tačan iznos ne može dati jer hotel ne daje podatke. I kabinet premijera ćuti. Tamo kažu da se radi o privatnim izdacima sa kojima država nema ništa.“
Ciriški list podsjeća da je Haradinaj nedavno sebi podigao platu – tada je objasnio da ima troškove odevanja u skladu sa funkcijom – te da je sada najplaćeniji premijer regiona. 
"Ali i sa takvom zaradom je teško platiti odmor u St. Moritzu. Kao što rekosmo, na Kosovu je skoro nemoguće imati tajnu. Nerješena ostaje samo misterija otkud bogatstvo ljudima poput Ramusha Haradinaja.“
Bečki list Wiener Zeitung osvrće se na nastavak tehničkih razgovora Beograda i Prištine poslije duge pauze. "Odlučujući napredak, prema srpskim medijima, ne treba očekivati – više se radi o analizi dosadašnjih dogovora i sprovođenju agende." Bilans razgovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova za sada je polovičan, piše bečki list. S jedne strane je ostvaren direktan kontakt i postignuti su određeni uspjesi, a sa druge već godinama se čeka na formiranje Zajednice srpskih opština.
"Ipak bi ova godina za Zapadni Balkan mogla da bude odlučujuća. Bugarska koja na pola godine ima predsjedavanje EU označila je region kao jedno od težišta svog predsjedavanja. Nakon toga preuzima Austrija koja se takođe zalaže za prijem zapadnobalkanskih država u Evropsku uniju. Priliku da o tome popričaju imaće u četvrtak, kada ministar spoljnih poslova Karin Knajsl putuje u Sofiju."