"Nova era odnosa sa Tiranom? Još je rano govoriti o tome, iako je uklanjanje sukobljenih politika potrebno za stabilnost na Balkanu.", izjavio je  predsjednik kosovskog Parlamenta Jakup Krasniqi, u intervju dnevniku "Albanske novine", nekoliko dana nakon posjete ministra vanjskih poslova Albanije, Ilira Mete Beogradu.

On je tu posjetu ocjenio kao pozitivan korak, ali je naglasio da Kosovo puno očekuje od albanske diplomacije u lobiranju za njegovo priznavanje od ostalih država.

"Početak normalizacije odnosa sa svim državama, koje su priznale kosovsku državu, posebno sa Albanijom, bez sumnje pokazuje da je Srbija napravila prvi korak u njenom prihvatanju ove realnosti. Mi pozdravljamo sve  signale koji dolaze iz pravca smanjenja napetosti u međudržavnim odnosima na Balkanu, jer se samo na taj način može smirivati ovo "bure baruta", naglasio je Krasniqi.

"U tom kontekstu posmatramo i posjetu šefa albanske diplomacije Beogradu. Uvjereni smo da će snažna diplomacija Albanije biti intenzivno nastavljena u većem lobiranju za priznavanje Kosova od svih država u svijetu", nastavio je Krasniqi.

Njegova izjava potvrđuje obazrivu reakciju zvanične Prištine o posjeti albanskog ministra vanjskih poslova glavnom gradu Srbije.

Prema riječima Krasniqija, ponovno uspostavljanje odnosa Beograda sa državama koje su priznale Kosovo, posebno sa Albanijom, pokazuje početak promjene njegovog stava. Ali, dodaje Krasniqi, potrebno je još dosta toga da se uradi.