Spoj sporta i umjetnosti

Kosovo ove godine po prvi put učestvuje na Frankofonskim igrama koje danas počinju u Abidžanu, na Obali Slonovače. Na ovoj manifestaciji koja predstavlja spoj sporta i umjetnosti, Kosovo će predstavljati sedmoro takmičara, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

U džudou takmičiće se Distria Krasniqi i Akil Gjakova, u atletici Vijona Kryeziu, Astrit Kryeziu i Musa Hajdari. 
U nadmetanjima na polju umjetnosti - učestvovaće Armend Nimani u fotografisanju i Jeta Kalaveshi u slikarstvu.
Odluka o osnivanju ove sportsko-umjetničke manifestacije donijeta je na drugom samitu Frankofonije u Kvebeku, u Kanadi, 1987. godine. Prve Frankofonske igre održane su u Kazablanci 1989. godine, a sada se tradicionalno organizuju svake četiri godine. To je sportsko i umjetničko takmičenje mladih, uzrasta od 18 do 35 godina. Igre organizuju Međunarodni komitet Frankofonskih igara i zemlja domaćin pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije frankofonije. 
Ovogodišnje igre počinju danas i završavaju se 30. juna.
Frankofonija je međunarodna organizacija koja predstavlja skup država i regiona koje koriste francuski za nacionalni jezik, službeni jezik, jezik međunarodne komunikacije i kao radni jezik, a kako se navodi na zvaničnoj Internet stranici ove organizacije, zemlje Frankofonije dijele i humanističke vrijednosti koje promovišu francuski jezik.
Kosovo je 2014. dobilo status posmatrača u ovoj međunarodnoj organizaciji.