Jahjaga i Hoxhaj na samitu

Kosovo je dobilo status zemlje članice u svojstvu posmatrača u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije na sastanku u Senegalu kojem prisustvuje i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, saopšteno je iz kabineta kosovske predsjednice.

Na samitu je učestvovao i veliki broj predsjednika država i vlada članica ove međunarodne organizacije među kojima je bio i predsjednik Francuske Fransoa Oland.
Zajedno sa Jahjagom ovom samitu je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj.
Zahvaljujući se prisutnima nakon odluke o prijemu Kosova Jahjaga je rekla da je zahvalna svakoj zemlji članici koja je konsenzusom sa svima ostalima odlučila da Kosovo postane članica ove značajne međunarodne organizacije.
"Kao najmlađa država u Evropi mi smo opredjeljeni da izgradimo građansku državu ravnopravnih građana u pravima i obavezama koje uživaju, višenacionalnu zajednicu koja je ponosna na svoja dostignuća kao što su kulturni, vjerski i nacionalni suživot, za viziju njenih građana da bude zemlja članica Evropske unije, integrisana u NATO", kazala je Jahjaga.
Sadašnja MIF je formirana 2005. godine. Njoj je prethodila Agencija za kulturnu i tehničku saradnju koja je formirana 1970. godine i koja je 1998. pretvorena u Međunarodnu agenciju Frankofonije i predstavlja države koje govore francuskim jezikom. Prema posljednjim podacima nju čini 76 država, od kojih su 56 punopravne članice i zajedno sa Kosovom 20 država sa statusom posmatrača.