Nakon konstituisanja vlade Bosne i Hercegovine

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Zoran Perković, izjavio je za RTK2 da očekuje da će se nakon konstituisanja nove vlade u BiH obnoviti inicijativa za ukidanje viznog režima sa Kosovom, ističući da je to administrativno, a ne političko pitanje.

Kao odgovor na vizni režim koji je BiH uvela građanima Kosova, i Kosovo je 23. januara ove godine počelo da primjenjuje recipročne mjere i uvelo vize za građane Bosne i Hercegovine.
Ovakvim mjerama najviše su pogođeni sami građani kojima je znatno otežano kretanje.
Hoće li nove vlade Kosova i Bosne i Hercegovine čije se formiranje uskoro očekuje, ukinuti vize i da li je ovo samo administrativno ili političko pitanje?
Pomoćnik ministra spoljnih poslova BiH, Zoran Perković, kaže za RTK2 da pitanje viznog režima treba posmatrati kao administrativno, a ne kao političko. On ističe da je ovo ministarstvo nekoliko puta pokretalo inicijativu za ukidanje viza, ali da nisu naišli na podršku nadležnih institucija.
"Nažalost, u okviru tih institucija ni Vijeće ministara, ni Predsjedništvo BiH do sada nisu imali razumjevanja za inicijative Ministarstva spoljnih poslova.” 
"Sada očekujemo konstituisanje nove Vlade poslije izbora u BiH i neće biti ništa iznenađujuće ukoliko Ministarstvo spoljnih poslova u nekom novom sazivu ministara i zamjenika obnovi ovu inicijativu u smislu liberalizacije viznog režima s Kosovom", rekao je Perković. 
On dodaje da im se svakodnevno obraća veliki broj građana iz BiH, ali i sa Kosova zbog problema sa vizama i da ministarstvo samo ne može da im pomogne. 
Predstavnici albanske zajednice u Bosni tvrde da je uvođenje viza korak unazad i pozivaju na njihovo ukidanje.
Muharem Zejnulahu, predsjednik Zajednice Albanaca u BiH naglašava da su vize uvedene 2004. godine dok su još u upotrebi bili UNMIK pasoši.
”Devedeset odsto vučemo porijeklo sa Kosova, naša rodbina je na Kosovu i tako smo vezani za Kosovo i sad ne može niko da nam dođe zato što jedan običan dokument pravi barijeru da ne možeš aplicirati za vizu, da ne možeš ovjeriti pozivno pismo da ti dođe roditelj. Gdje ćeš dalje ako roditelj ne može da dođe, a ne da riješite bilo koji drugi problem“, rekao je Zejnulahu. 
Ambasade Bosne i Hercegovine u Skoplju, Podgorici i Beogradu su ovlašćene da izdaju vize licima koja posjeduju kosovski pasoš nakon dobijanja odobrenja od MSP.