Komandant KFOR-a na Kosovu njemački general Erhard Bühler smatra da je u interesu Srbije da situacija na sjeveru Kosova, ostane mirna i izrazio uvjerenje da se ne mora strahovati od većih incidenata na jugu Kosova.

''Ja vjerujem da je u interesu Srbije da situacija na sjeveru Kosova, ostane mirna. Vjerujem da državni akteri, takođe i u Prištini, i međunarodna zajednica, imaju veliki interes za to da se dijalog dalje vodi i, kao preduslov za to, da se sadašnja napeta situacija smiri'', rekao je Bühler u intervjuu berlinskom dnevniku '' Der Tagesspiegel''.

Kada je riječ o situaciji na sjeveru Kosova, Bühler je rekao da se razgovori vode i da će na nivou Evropske unije (EU) biti, takođe, daljih pregovora.

"Kriminalnim i radikalnim strukturama stalo je do održanja moći. Ovdje se radi o novcu i oni su ti koji, zapravo, imaju riječ na sjeveru. To su oni koji upravljaju i naoružanim snagama i njih plaćaju. To su oni, koji upravljaju blokadama puteva i koji plaćaju ljude da stražare na blokadama puteva i, u osnovi uzeto, uzimaju oni stanovništvo sjevera, koje živi u miru, u određenom smislu kao taoce'', rekao je Bühler.

Odgovarajući na pitanje da li postoji opasnost da se sukob proširi i na jug Kosova, Bühler je rekao da je zahvalan što stanovništvo na jugu Kosova gleda na situaciju opušteno, što tamo postoji povjerenje u KFOR.