Prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu 12. decembra pratiće dvije misije pod diplomatskim nadzorom, a jedna od njih je iz Evropske unije.

Među posmatračima će biti i kosovska organizacija KDI, koja okuplja više navladinih organizacija.

Potvrđeno je da će na Kosovu boraviti i grupa poslanika Evropskog parlamenta, koju će predvoditi šef Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope u EP Eduard Kukan.

Izbore će nadgledati misija kojom rukovodi "Enemo", evropska organizacija za monitoring izbora, prenosi danas "Koha ditore", ocjenjujući da je kratko vrijeme za organizaciju izbora uticalo da međunarodni faktor bude u "vanrednom stanju".

List navodi da su se ambasade najvećih zemalja koje su priznale Kosova, konsultovale sa Kancelarijom predstavnika EU Pietera Feitha, kako bi bila formirana misija posmatrača i kontrolora izbora koja bi bila diplomatski koordinisana.

Nešto više od 20 dana pred izbore, predstavnici Demokratskog saveza Kosova su upozorili u više navrata da su odlučni da ne priznaju rezultate "namještenih" izbora.

Novoizbrani predsednik LDK Isa Mustafa je ponovio stav koji istovremeno predstavlja i apel rivalskim partijama i međunarodnom faktoru da će ova stranka dovesti u sumnju legitimnost izbora u slučaju da dođe do manipulisanja glasovima.