Izvjestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin izrazio zadovoljstvo naporima koji ulažu Priština i Beograd na unaprijeđenju odnosa Kosova i Srbije.

Dijalog i zajednički napor na putu ka Evropskoj uniji - to kao najvažnije u odnosima Prištine i Beograda vidi izvjestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin.

"Mislim da je u posljednje vrijeme više racionalnog, nego emotivnog, da se taj emotivni historijski pristup koji je bio konfrontirajući na neki način povlači i da ima više tih racionalnih pristupa u korist obe strane. Ja mislim da su obe strane na neki način naprijedovale i ja vidim očiglednih, pozitvnih pomaka zašto treba pohvaliti i Prištinu i Beograd", rekao je Kacin.

I dok je Kacin zadovoljan uloženim naporima kosovske i srpske Vlade, njegove kolege iz Evropskog parlamenta smatraju da je sadašnji nivo saradnje nezadovoljavajući.

"Situacija je veoma osjetljiva i tenzija se osjeti, naročito poslije akcije koju je sproveo EULEX u cilju suzbijanja korupcije. Mislim da svi treba da budu smireni, i da se ponovo otpočne dijalog kako bi se našlo odgovarajuće dugoročno rješenje", izjavio je austrijski poslanik u Evropskom parlamentu, Johanes Svoboda.

"Kada kažem dijalog, ne mislim na formalne pregovore, već na razgovore između Kosova i Srbije, čija će tema upravo biti odnosi između Prištine i Beograda", dodaje Svoboda.

"Veliki problem za Evropsku uniju predstavlja način na koji se Srbija odnosi prema Kosovu, i pri tome ne mislim na to da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova. Mislim da odnosi Beograda i Prištine ne treba da se nastave na način na koji se trenutno odvijaju", rekla je njemačka poslanica u Evropskom parlamentu, izvjestilac EP za BiH, Doris Pack.

Pitanje statusa, prema riječima austrijske poslanice u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček, nisu ključni u trenutku kada treba da se ozbiljno razgovara o regionalnoj saradnji.

"Po meni, nema govora o razgovorima na bilo koju drugu temu, osim o regionalnoj suradnji i zajedničkom radu na evrointegracijama. To je ono što govorim i u Prištini i Beogradu  - da mora biti dokaza o naprijetku i da obe strane treba da podrže sve građane koji žive na Kosovu. To ne podrazumijeva bilo kakve krute razgovore po pitanju statusa", kaže Lunačekova.

U međuvremenu, predstavnici Prištine i Beograda trebalo bi da se u junu konačno nađu za istim stolom na regionalnoj konferenciji koju je inicirala Španija kao predsjedavajuća Evropskoj uniji.