Vremeplov

Danas u 15.04 sati život u Manchesteru je stao. Odata je počast slavnom timu Manchester Uniteda koji je stradao na današnji dan prije 60 godina u avionskoj nesreći u Münchenu.

Na današnjem obilježavanju tragedije na stadionu Old Trafford naći će se i posljednja dva preživjela aktera nesreće – Bobby Charlton (80) i Harry Gregg (85).

Podsjetimo, na povratku s utakmice Kupa evropskih šampiona protiv Crvene zvezde u Beogradu, avion Airspeed AS.57 Ambassador s igračima Đavola nije se uspio podići od snijegom prekrivene piste aerodroma Riem u Münchenu.

Avion je izašao s piste, probio ogradu, udario u kuću i zapalio se. Od 44 osobe u avionu, 23 su izgubile život, među njima i osam igrača slavne generacije Busbyjevih beba, tada najboljeg engleskog kluba.

Nesreća se desila u trenutku kada se pojavila globalna komunikacija, a šokantne slike privukle donijele su Manchester Unitedu simpatije širom svijeta.

Iako je imao malo šansi, udes je preživio menadžer Matt  Busby i stvorio novi šampionski tim Manchester Uniteda koji će deset godina nakon tragedije u Münchenu osvojiti titulu europskog prvaka.

Tragedija se tako pretvorila u trijumf, a Manchester United je postao vjerovatno najpopularniji svjetski fudbalski klub.