Borba stoljeća

Manny Pacquiao u noći sa subote na nedjelju (3.30 sati) pokušat će ušutkati lajavog Floyda Mayweathera u boksačkoj borbi stoljeća za naslove prvaka WBO, WBA i WBC u velter kategoriji.

Iako je riječ o najiščekivanijoj borbi u povijesti, borbi koja se dogovarala godinama, mnogi su tek sad čuli za Pacquiaoa i Mayweathera jer se na našim prostorima najviše pažnje poklanja borbama teškaša. Međutim, braća Kličko dosadnim načinom borbe i rutinskim pobjedama gotovo da su uništila boks, sport koji su Manny i Floyd vratili na svjetske naslovnice.
Tko su Manny Pacquiao i Floyd Mayweather, boksači za čiji su okršaj ulaznice planule za 60 sekundi, boksači za čiji se okršaj mjesta uz ring prodaju i za više od 200 tisuća dolara i boksači koji će od ove borbe zaraditi skoro 300 milijuna dolara?
Pacquiao spavao u kartonskoj kutiji na ulicama Manile, dom napustio nakon što mu je otac ubio i pojeo psa
Manny je rođen na Filipinima u Kibaweu 1978. godine kao četvrto od šestero djece Dionisije Dapidran. 
"Tamo nema bolnice, liječnika, medicinske sestre... Tamo nema ništa osim siromaštva", opisao je Manny svoje mjesto rođenja u autobiografiji.
Živjeli su u velikom siromaštvu, a Manny je dom napustio kada je vidio da njegov otac Rosario jede njegovog psa.
"Manny je pobjegao od kuće kada mu je otac pojeo psa. Živio je na ulici, kupovao krafne u trgovinama, a potom ih skuplje prodavao na ulici kako bi preživio. Spavao je u kartonskoj kutiji, a novac je slao majci, koja je u međuvremenu ostavila supruga koji ju je varao, kako bi prehranila obitelj", otkrio je njegov trener Freddie Roach.

Trener je zaslužan što Manny nije odustao od boksa nakon prvog poraza

Na ulicama Manile je izgladnjeli dječak razvijao borilačke vještine braneći se od starijih dječaka, a boksom se počeo baviti tako što je lagao o svojim godinama kako bi se mogao što prije početi profesionalno boriti. 
A profesionalnu karijeru počeo je sa 16 godina pobjedom protiv Edmunda Ignacija. Slavio je u prvih jedanaest borbi na Filipinima, a u dvanaestoj borbi je doživio prvi poraz kada ga je nokautirao Rustico Torrecampo. Nakon tog poraza razmišljao je o prekidu karijere.
"Ako sad odustaneš, cijeli život ćeš biti samo Manny, ako nastaviš bit ćeš Manny, svjetski prvak", rekao mu je trener i nije pogriješio.
Devet novih pobjeda trebalo mu je za prvu titulu, koju je osvojio 1997. godine, a nakon toga uslijedio je njegov uspon u sam vrh svjetskog boksa. U 21. godini postao je svjetski prvak po WBC verziji u muha kategoriji, ali je ubrzo shvatio da mu borbe po Filipinima neće donijeti novac, pa se zaputio u Sjedinjene Američke Države. U SAD-u je pronašao trenera Freddiea Roacha.
"Čudo od boksača! Morate ga vidjeti", uvjeravao je Roach novinare da ima novu boksačku zvijezdu. I zaista, Manny je postao svjetski prvak u čak osam različitih težinskih kategorija, što nikome drugome nije uspjelo u povijesti.

Ocu sve oprostio, legendarnog De La Hoyu poslao u mirovinu

U međuvremenu je sve oprostio i svom ocu.
"Vidio sam ga u Las Vegasu 2009. godine na borbi protiv Cotta. Kada sam ga vidio, prvi put u gotovo dva desetljeća, nisam više bio ljut. Odmah sam mu oprostio i što mi je ubio psa i što nas je napustio."
2008. godina bila je najuspješnija za Mannyja jer je u njoj ostvario dvije pobjede protiv velikih boraca. U Las Vegasu je najprije odlukom sudaca porazio Marqueza, a potom je devet mjeseci kasnije sudac prekinuo njegovo iživljavanje na legendarnom De La Hoyi, kojeg je Pacquaio poslao u mirovinu.
Mayweather ga provocirao nakon posljednjeg poraza, Manny poručio da žali neodgojenog Floyda i da se moli za njega
Četiri godine kasnije mnogi su nakon vezanih poraza od Bradleya i Marqueza pomislili da je došao i Pac-Manov kraj. Na Twitteru ga je čak ismijavao i Mayweather, koji je godinama izbjegavao okršaj s Mannyjem.
"Nisam ljut na njega, samo ga žalim. Djeluje kao neodgojena osoba, ponaša se jadno i molit ću se za njega. Trebao bi se bojati Boga", odgovorio je Pacquaio.
Filipinci zamoljeni da isključe klime i hladnjake kako bi neometano pratili meč stoljeća, Manny za 4 milijuna dolara kupio 900 ulaznica za obitelj i prijatelje
Međutim, vratio se i sredinom prošle godine osvetio se Bradleyu za poraz i ponovno osvojio WBO titulu, titulu koju će braniti u noći sa subote na nedjelju.
"On je ikona, nada za milijune Filipinaca. Kada se on bori, nema kriminala na Filipinima jer svi, baš svi stanovnici gledaju borbu. To je nevjerojatno", kaže Roach. 
Filipinci su zamoljeni da u nedjelju 3. svibnja ne glačaju i ne peru rublje, a bilo bi poželjno da isključe klima uređaje i hladnjake kako bi štedjeli struju i neometano pratili "meč stoljeća".
Članovima obitelji i prijateljima Manny je kupio 900 ulaznica za okršaj u Las Vegasu, a ulaznice je platio skoro četiri milijuna dolara.
Dok Manny pomaže sunarodnjacima, rastrošni Floyd je sebi dodijelio nadimak "Novac"
Manny je unatoč slavi i stečenom bogatstvu ostao "na zemlji". Gradi bolnice, ima svoj klub u filipinskoj košarkaškoj ligi, bavi se pjevanjem, ušao je u politiku, a nakon završetka karijere planira se aktivnije baviti politikom kako bi izvukao Filipine iz siromaštva. 
Floyd Mayweather je sušta suprotnost od godinu mlađeg Filipinca, iako je i on imao teško djetinjstvo. Otac mu je bio boksač, čak se protiv legendarnog Sugar Raya borio za naslov svjetskog prvaka, no nakon završetka karijere zbog ozljede okrenuo se dilanju droge, te je šest godina proveo u zatvoru. Floydova majka bila je, pak, ovisnica o drogama.

Za sebe kaže da je veći od Alija, a idol mu je Princ Naseem

Mayweatherov uspon u svijet boksa bio je nevjerojatan, te je tako u samo 24 mjeseca ostvario 17 pobjeda prije prvog svjetskog naslova. Ukupno je u karijeri ostvario 47 pobjeda u isto toliko mečeva, a još nijedan boksač nije pronašao način kako probiti perfektnu Floydovu obranu. Za sebe kaže da je veći i od Muhammada Alija, a idol mu je Princ Naseem Hamed.
Iako su ga suparnici prozvali "Ljepotan", Mayweather je sam sebi dodijelio nadimak "Novac". Danas je najplaćeniji sportaš svijeta ispred Cristiana Ronalda i LeBrona Jamesa, a za zarađenih 105 milijuna dolara prošle godine trebale su mu samo 72 minute provedene u ringu.
"Da bi izgledao kao novac, moraš potrošiti novac", njegov je moto, a novac troši na avione, vile, nakit, automobile i klađenje.
Ima najskuplji privatni avion na svijetu, vile u Las Vegasu, Miamiju i Los Angelesu, te vozni park sastavljen od Bentleya, Mercedesa, Ferrarija i Bugattija. Prije dvije godine uplatio je čak 5,9 milijuna dolara na pobjedu NBA momčadi Miamija protiv Indiane (i dobio), a na društvenim mrežama objavljuje fotografije iz kreveta s buntovima novčanica. 
Onima koji ga zbog toga kritiziraju bahato poručuje: "Pogledajte što ja sve mogu kupiti svojim milijunima, a vi ne možete! Pogledajte što ja mogu jesti, a vi ne možete."
Ostaje nam vidjeti hoće li tako bahat biti i nakon okršaja s Pac-Manom u borbi koju su mnogi opisali kao borbu dobra i zla...