Kongres Evropske rukometne federacije

Na kongresu Evropske rukometne federacije (EHF) donijeta je odluka da se Rukometni savez Kosova uvrsti u punopravne članove.

Sjednica održana u Dablinu u jednom trenutku je ovu temu imala na svom dnevnom redu, a kako se navodi u saopštenju, većinom prisutnih delegata odlučeno je da Rukometni savez Kosova postane 50. član.
Ovo znači da će ne samo klubovi sa Kosova, kao što je do sada bio slučaj, već i reprezentacije Republike Kosovo moći da se nadmeću na euro-sceni.
U predstojećem periodu prvo će nastupiti naša ženska kadetska reprezentacija, i to u kvalifikacijama za U-17 prvenstvo Evrope 2015, zatim ženska juniorska reprezentacija, u borbi za plasman na U-19 šamionat kontinenta, potom muška juniorska reprezentacija, a onda i seniorska, koja će početi da učestvuje na evropskoj sceni u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope koje je na programu 2019. godine.
Rukometni savez Kosova je od 2004. godine i kongresa EHF-a u Budimpešti bio priznat kao pridruženi član, a 2012. na kongresu u Monaku donijeta je odluka da će "čim to politčka situacija dozvoli, EHF će dodijeliti punopravno članstvo".
U januaru ove godine, Izvršni komitet EHF-a je donio rješenje kojim se reprezentaciji Kosova dozvoljava da igra prijateljske međunarodne mečeve, a sada je ta odluka unaprijeđena, pa će u svim nadmetanjima koje organizuje evropska kuća rukometa moći da nastupaju i timovi koji pripadaju Rukometnom savezu Kosova.