Raj za kladioničare

Izvršni direktor Betegyja kaže da, zahvaljujući analitičkom softveru njegove kompanije, moguće je pogoditi ishod nogometnih utakmica s preciznošću od 90 posto.

Brojni ljubitelji sportskog klađenja provode sate surfajući internetom za informacijama o utakmicama, analiziraju prethodne rezultate, povrede igrača i proučavaju podatke iz nedjeljnika sportskih kladionica, no bez obzira na to koliko su se dobro 'pripremili' za utakmice, često promaše poneki par i izgube listić.
Jedna startup kompanija kaže da ima rješenje za takve ljubitelje klađenja te da s velikom tačnošću može predvidjeti ishod i rezultate nogometnih rezultata. 'Mi radimo vašu domaću zadaću', rekao je novinarima CNN-a Ukrajinac Alex Kornilov, izvršni direktor kompanije Betegy smještene u Poljskoj koji kaže da njihov algoritam može pogoditi čak devet od deset rezultata.
Njihov sustav prognoze rezultata sastoji se od dva faktora – prvi obuhvaća statistiku poput stanja na tablici, dosadašnjih rezultata, broja golova i slično, dok drugi faktor uključuje podatke povezane s vremenom i drugim događajima u životu nogometaša i trenera koji mogu uticati na motivaciju igrača poput rođendana i slično.
Iako sistem još nije u potpunosti automatiziran te je neke podatke potrebno manualno unositi, devet zaposlenika ove kompanije trenutno usavršava ovaj softver kako bi u budućnosti bio u potpunosti automatiziran te ga konstantno poboljšavaju kako bi prognoze rezultata bile još tačnije.
Trenutno analiziraju rezultate iz 21 lige (uskoro će se proširiti na 25 liga) te Kornilov kaže da ishode utakmica iz svih liga pogađaju s prosječnom tačnošću od 76 posto – najpreciznije prognoziraju utakmice u engleskoj Premier ligi (precizno prognoziraju ishode u čak 90 posto utakmica), dok je prosjek prognoziranja rezultata za ostale lige oko 50 posto.
Betegy je već potpisao ugovor s jednom američkom TV kućom te trenutno pregovaraju oko uslova saradnje s jednom europskom mobilnom kompanijom, a na CNN-u kažu da, ako se njihova tehnologija pokaže uspješnom, sigurno je da bi brojni ljubitelji klađenja plaćali za prognoze rezultata za pojedine utakmice ili bi za određenu mjesečnu pretplatu imali pristup prognozama svih utakmica koje analizira njihov softver.
Prognoza rezultata uključuje u tzv. 'razinu sigurnosti' koja korisnicima pomaže ocijeniti kvalitetu svakog nogometnog para, a koliko je ova kompanija zaista uspješna u predviđanjima sportskih rezultata možete pogledati na njihovoj stranici.