Spektakularna najava

Fudbalski klub Barcelona danas će stupiti u štrajk te će na taj način nastaviti s podrškom inicijativama da Katalonija dobije nezavisnost.

Iz Barcelone su potvrdili da će danas stupiti u štrajk u znak podrške referendumu o nezavisnosti Katalonije, a tom prilikom će, navodno, zatvoriti klupske prostorije i neće održati planirani trening, javlja Anadolija.

Josep Maria Bartomeu, predsjednik Barcelone, je nakon vanrednog sastanka uprave kluba novinarima kazao da će svijet i dalje nastaviti informisati o svemu što se posljednjih dana dešava u Kataloniji.

Istakao je da će klub Barcelona i dalje biti uz narod Katalonije.

- Prolazimo kroz važan historijski momenat i još više smo posvećeni slobodi naše zemlje. Zagovaramo političko rješenje u okviru kojeg će građani biti poštovani. Veoma smo posvećeni Kataloniji i to ćemo pokazati svim sredstvima koja posjedujemo. Solidarišemo se sa žrtvama napada i s onima koji su jučer stali u odbranu demokratije - rekao je Bartomeu.

Dodao je i kako su u nedjelju meč La Lige protiv Las Palmasa igrali pred praznim tribinama kako bi svijetu pokazali šta se dešava u Kataloniji.

Uz to, Bartomeu je potvrdio kako klub razmišlja o igranju izvan Španije, ukoliko bi Katalonija dobila nezavisnost, a engleski mediji pišu kako bi div sa Nou Campa mogao zaigrati Premier ligu.

Za utorak je najavljen veliki štrajk širom Katalonije, a čelnici Barcelone su se odlučili pridružiti.