Ljeto će biti ludo

Kinezi kontaktirali Danija Alvesa i ponudili mu uslove saradnje...

Kineski nogomet ovih dana doživaljava pravu renesansu nakon svih transfera koji su se dogodili u januaru i na početku februara. Zahvaljujući brojnim domaćim i stranim investitorima klubovi raspolažu stotinama miliona, a neki su već realizirali senzacionalne transfere poput Jiangsu Suninga koji je doveo Ramiresa i Alexa Teixeiru i Guangzhou Evergrandea koji je doveo Jacksona Martineza.
Prema novim informacijama koje donosi katalonski portal Mundo Deportivo, jedan od kineskih klubova kontaktirao je beka Barcelone Danija Alvesa i ponudio mu osobne uslove saradnje. Riječ je o ugovoru na tri sezone uz godišnju plaću od 12 miliona eura.
Barcelona prilikom ove korenspodencije kineskog kluba i igrača nije kontaktirana, a ne zna se ni mišljenje brazilskog braniča. Kineski prijelazni rok završava 26. ovog mjeseca.
Ove zime u Kinu je stigao i reprezentativac Obale Bjelokosti Gervinho koji je napustio Romu i karijeru će nastaviti u novom prvoligašu Hebei China Fortune. Vrijednost transfera nije službeno objavljena, no talijanski mediji nagađaju kako će Roma dobiti oko 15 milijuna eura odštete. Serie A je nedavno napustio i Kolumbijac Fredy Guarin preselivši iz Intera u Shanghai Shenhua za 15 miliona eura.
U Kini igraju i Brazilci Robinho i Paulinho, Australac Tim Cahill, Senegalac Demba Ba, Kamerunac Stephane Mbia, Talijan Amauri, reprezentativac Malija Mohamed Sissoko, kapetan Gane Asamoah Gyan...
Mnogi vjeruju da je ovo tek početak odmazde igrača iz Europe u Kinu. Naime, za ljeto se najavljuju novi veliki transferi, a spominju se igrači poput Johna Terryja, Yaye Tourea ili pak Oscara.
Najveći transferi kineskih klubova u zimu 2016.:
1. Alex Teixeira (Šahtar -> Jiangsu Suning) 50 miliona eura
2. Jackson Martinez (Atletico Madrid -> Guangzhou Evergrande) 42 miliona eura
3. Ramires (Chelsea -> Jiangsu Suning) 28 miliona eura
4. Gervinho (Roma -> Hebei China Fortune) 18 miliona eura
5. Fredy Guarin (Inter -> Shanghai Greenland Shenhua) 13 miliona eura
6. Geuvanio (Santos -> Tianjin Quanjian) 11 miliona eura
7. Gil (Corinthians -> Shandong Luneng) 8.5 miliona eura
8. Renato Augusto (Corinthians -> Beijing Guoan) 8 miliona eura
9. Stephane Mbia (Trabzonspor -> Hebei China Fortune) 6 miliona eura
10. Fredy Montero (Sporting Lisabon -> Tianjin Teda) 5 miliona eura